Závin třešňový
Suroviny
- 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 kávová lžička Sádlo škvařené
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 hrst Mandle
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Skořice mletá
 - 0.125 l Voda pitná
 - 1.5 kg Třešně
 - 2 šálek Strouhanka
 - 1 šálek Zakysaná smetana
 - 1 šálek Cukr krupice
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 633 kcal
 - Sacharidy 92 g
 - Tuky 25 g
 - Sodík 288 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 56 g
 - Cholesterol 116.4 mg
 - Draslík 516.7 mg
 - Vláknina 11231.2 mg
 - Vitamín A 11231.2 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4194.4 mg
 - Vitamín E 2.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Ve vlahé vodě rozehřejeme sádlo, přilijeme do důlku v mouce, přidáme rozkvedlaná vejce a sůl. Vypracujeme vláčné těsto. Přiklopíme je nahřátým kastrolem a necháme půl hodiny odležet. Z těsta poté vyválíme dva bochánky, které nehněteme v mouce. Bochánky položíme ma moukou poprášené ubrousky a válečkem z části rozválíme. Plát těsta následně vytáhneme přes hřbet ruky do velice tenka, řádně vytáhneme i okraje. Vytažený plát pokropíme máslem, posypeme ze 2/3 posypeme na másle osmaženou strouhankou. Cukr rozmícháme v kysané smetaně, přidáme vejce, sůl, skořici a touto směsí pokapeme strouhanku. Poté hustě poklademe vypeckovanými třešněmi (dle potřeby pocukrujeme) a nasekanými mandlemi. Závin sbalíme od naplněného konce. Zbylé těsto tvoří povrch závinu, vydatně ho pokropíme máslem. Přeneseme na plech a stejným způsobem připravíme i druhý závin. Ppečeme ve středně vyhřáté troubě 35 minut.
 - 
                                2
Podáváme teplý a pocukrovaný.