Tyrolský třešňový závin s ořechy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 800 g Třešně
  • 60 g Ořechy vlašské
  • 80 g Strouhanka
  • 100 g Cukr moučkový
  • 400 g Listové těsto
  • 1.6 g Máslo čerstvé
  • 1 kávová lžička Skořice mletá
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 šálek Citronová kůra
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 792 kcal
  • Sacharidy 99 g
  • Tuky 42 g
  • Sodík 158 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 63 g
  • Cholesterol 123 mg
  • Draslík 487.9 mg
  • Vláknina 23845.5 mg
  • Vitamín A 23845.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3436 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Těsto vyjmeme, při pokojové teplotě necháme rozmrazit (zhruba hodinu). Třešně omyjeme, vypeckujeme, necháme okapat, ořechy hrubě nasekáme. Moučkový cukr smícháme se skořicí a citronovou kůrou. Na másle opražíme do zlatova strouhanku, necháme vychladnout.

  • 2

    Z těsta vyválíme dva stejně velké čtvercové pláty na pomoučených utěrkách, zhruba o hraně 40 cm. Posypeme strouhankou, třešněmi a skořicovým cukrem, na okrajích necháme 3 cm široké pruhy neposypané, které na všech stranách přeložíme přes náplň, pomocí utěrky svineme do závinu. Závitky položíme na plech, vyložený pečícím papírem hladkou stranou dolů. Oba záviny potřeme rozšlehaným žloutkem, vložíme do předehřáté trouby na 200°C a pečeme do zlatova ve střední části trouby přibližně 40 minut.

  • 3

    Upečené záviny necháme zčásti vychladnout, před servírováním je posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme na šikmé řezy 3 cm široké.

Komentáře k receptu