Ovocný kořeněný chlebíček
Suroviny
- 30 g Datle
 - 40 g Fíky čerstvé
 - 40 g Mandle
 - 140 g Máslo čerstvé
 - 20 g Máslo čerstvé
 - 10 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 140 g Mouka pšeničná hrubá
 - 70 g Cukr moučkový
 - 40 g Pomerančová kůra
 - 140 g Rozinky tmavé
 - 2 ks Vaječný bílek slepičí
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Nové koření celé
 - 2 ks Hřebíček
 - 1 špetka Skořice mletá
 - 1 špetka Vanilka mletá
 - 0.125 l Rum
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 548 kcal
 - Sacharidy 55 g
 - Tuky 29 g
 - Sodík 28 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 20 g
 - Cholesterol 155.4 mg
 - Draslík 146.7 mg
 - Vláknina 5465.8 mg
 - Vitamín A 5465.8 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 9.3 mg
 - Vitamín E 2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 30.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěné rozinky, datle, fíky, v cukru naloženou pomerančovou kůru a mandle nakrájíme na jemné nudličky. Vsypeme do mísy, přelijeme rumem, zakryjeme talířem a necháme odležet do druhého dne.
 - 
                                2
V míse umícháme do husta máslo, vanilku, cukr a žloutky, třeme cca 30 minut, potom přidáme v rumu naložené ovoce, tlučené koření, tuhý sníh ušlehaný z bílků a mouku.
 - 
                                3
Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy, zvolna pečeme v mírně vyhřáté troubě cca 90 minut. Hotový chlebíček necháme vychladnout, vyklopíme a odložíme do druhého dne. Poté nakrájíme na plátky a podáváme.