Košíčky s čokoládovým krémem a granátovým jablíčkem
Suroviny
- 6.67 g Mandle
 - 3.33 g Cukr moučkový
 - 25 g Želatina
 - 170 g Čokoláda na vaření
 - 16.67 g Mouka pšeničná hladká
 - 10 g Máslo tradiční
 - 0.17 kávová lžička Citronová šťáva
 - 0.17 kávová lžička Tresť mandlová
 - 1 kávová lžička Cukr práškový s vanilkovou příchutí
 - 0.17 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 0.17 špetka Sůl
 - 2.4 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 6 dl Šťáva z granátových jablíček
 - 0.33 polévková lžíce Voda pitná
 - 0.08 polévková lžíce Citronová kůra
 - 1 polévková lžíce Cukr moučkový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 522 kcal
 - Sacharidy 38 g
 - Tuky 38 g
 - Sodík 66 mg
 - Bílkoviny 7 g
 - Uhlovodany 32 g
 - Cholesterol 100.3 mg
 - Draslík 223.7 mg
 - Vláknina 4060.3 mg
 - Vitamín A 4060.3 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.3 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Košíčky z mandlového těsta [41441]:
 - 
                                2
Do větší mísy prosejeme 100 g hladké mouky, přidáme 40 g pomletých loupaných mandlí, 1 špetku soli a 20 g moučkového cukru.
 - 
                                3
60 g změklého másla nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a 1 lžičkou mandlové tresti. Nakonec přimícháme 0.5 lžíci nastrouhané citronové kůry a 1 lžičku citronové šťávy. Znovu promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.
 - 
                                4
Na mírně pomoučeném vále si těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna minimálně na 30 minut uležet.
 - 
                                5
Nastříháme si pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, z kterého vyválíme plát o síle 5 mm .
 - 
                                6
Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na sílu přibližně 5 mm. Kulatou formičkou o průměru 8-12 cm (podle toho, jak velké chceme košíčky mít) vykrojíme kolečka, která pak vtlačíme do formiček na košíčky "tarteletky".
 - 
                                7
Dáme je na horký plech, zakryjeme pečícím papírem, zatížíme druhým plechem a pečeme v předehřáté troubě na 220°C 5 minut. Pak odstraníme zátěž s papírem a košíčky dopečeme při 175°C dozlatova. Pečeme přibližně 5 minut. vyjmeme je z trouby, necháme vychladnout a pomocí nože je pak opatrně vyklopíme. Můžeme si pomoci i tak, že horké formičky obrátíme dnem vzhůru a zakryjeme je na 1 minutu mokrou utěrkou. Takto se dají též lehčeji z formičky vyklopit. Košíčky naplníme až po vychladnutí.
 - 
                                8
Připravíme si čokoládový krém. Do rendlíku si nalijeme 2.4 dl smetany. Přivedeme ji k varu vložíme do ní rozlámanou čokoládu (170 g )a mícháme do rozpuštění. Přidáme do ní vanilkovou příchuť, 1 špetku soli, promícháme a odstavíme z plotny. Směs necháme zchladnout.
 - 
                                9
Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru a jen chvilku ještě šleháme. Šlehačku pak opatrně zapracujeme do čokoládové směsi.
 - 
                                10
Na želé si do rendlíku nalijeme 6 dl šťávy z granátových jablíček, přidáme 25 g želatiny a necháme ji 10-15 minut nabobtnat. Pak ji v rendlíku ve vodní lázni ohřejeme na 60°C do úplného rozpuštění.
 - 
                                11
Košíčky naplníme krémem, potřeme připraveným, mírně vychlazeným želé, necháme zatuhnout a servírujeme.