Banánový cheesecake ( se zmrzlinou )
Suroviny
- 30 g Hrozinky
 - 55 g Máslo čerstvé
 - 75 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 30 g Ořechy vlašské
 - 200 g Sýr krémový
 - 200 g Cukr krupice
 - 170 g Mascarpone
 - 55 g Cukr muscovado
 - 410 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 100 ml Rum
 - 4 kávová lžička Skořice mletá
 - 0.25 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 0.25 kávová lžička Potravinářská barva
 - 4 ks Banány
 - 1.5 ks Citrony
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 4 plátek Želatina bílá plátky
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 569 kcal
 - Sacharidy 57 g
 - Tuky 34 g
 - Sodík 80 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 50 g
 - Cholesterol 118.8 mg
 - Draslík 386.6 mg
 - Vláknina 7093.5 mg
 - Vitamín A 7093.5 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 18.6 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Předehřejeme troubu na 180 °C.
 - 
                                2
Připravíme si základní vrstvu. Dva malé banány spolu s citronovou šťávou z půlky citronu rozmixujeme, nebo rozmačkáme vidličkou na hladké pyré. 55 gramů změklého másla a 55 gramů tmavého cukru muscovado utřeme ve velké míse do pěny. Přidáme jedno vejce a ještě chvíli třeme. Na vzniklou pěnu prosejeme mouku a čtvrt lžičky kypřicího prášku, přidáme banánové pyré, lžičku mleté skořice, kousky vlašských ořechů a rozinky, vše důkladně zpracujeme. Hotovou základní směs upravíme do otevírací dortové formy o průměru 23 cm, kterou jsme nejprve vytřeli tukem a vyložili pečicím papírem. Formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme dozlatova 15 - 20 minut ( správně upečené těsto by mělo být při zmáčknutí uprostřed pružné ). Formu vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
 - 
                                3
Pokračujeme přípravou náplňe. Přelijeme 4 plátky želatiny vodou a necháme je změknout. Do mísy vložíme smetanový sýr, mascarpone a 100 gramů krupicového cukru, dohladka prošleháme. Rozmixujeme, nebo vidličkou rozmačkáme dva malé banány a citronovou šťávu z jednoho citronu a vešleháme do hmoty se smetanovým sýrem. Smetanu ke šlehání se dvěma lžičkami skořice dáme do žáruvzdorné misky, kterou postavíme na rendlík s mírně vroucí vodou. Ohřejeme. Vymačkáme tekutinu z plátků želatiny a rozpustíme je v zahřáté smetaně se skořicí. Přecedíme, abychom odstranili všechny kousky želatiny, která se nerozpustila a vmícháme do krému ze smetanového sýra. Zakapeme několika kapkami žlutého potravinářského barviva a hotovou náplň upravíme na vychladlý základ v dortové formě. Formou jemně poklepeme, aby se utvořila rovnoměrně vysoká vrstva náplně. Cheesecake dáme do chladničky a necháme ztuhnout přes noc, minimálně ale alespoň 3 hodiny.
 - 
                                4
Poslední fází je příprava rumové omáčky na pokapání dezertu. 100 gramů másla, 100 gramů krupicového cukru a lžičku mleté skořice za stálého míchání zahříváme v rendlíku, dokud se cukr nerozpustí. Přidáme 160 ml smetany ke šlehání a povaříme několik minut. Rendlík odstavíme a vmícháme rum. Necháme vychladnout.
 - 
                                5
Cheesecake podáváme pokapaný rumovou omáčkou a posypaný bílou čokoládou.