Rumový koláč s ananasem, mangem a mandlemi
Suroviny
- 500 g Ananas
 - 180 g Mango
 - 120 g Máslo čerstvé
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 140 g Cukr krupice
 - 110 g Hera
 - 140 g Mouka pšeničná hladká voženílkova
 - 1 kávová lžička Citronová šťáva
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Sůl
 - 2 polévková lžíce Rum
 - 2 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 2 polévková lžíce Minerální voda perlivá
 - 1.5 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 796 kcal
 - Sacharidy 80 g
 - Tuky 50 g
 - Sodík 182 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 59 g
 - Cholesterol 262 mg
 - Draslík 235.8 mg
 - Vláknina 1522.8 mg
 - Vitamín A 1522.8 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 27.1 mg
 - Vitamín E 5.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 38.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do větší mísy prosejeme 280 g hladké mouky se špetkou soli, přidáme 2 lžíce rumu, 120 g změklého másla. 110 g Hery nakrájíme na kousky, těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek se lžičkou citronové šťávy a se 2 lžícemi minerální vody.
 - 
                                2
Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme dva válečky, zabalíme je do potravinářské fólie a odložíme do chladna na 30 minut uležet.
 - 
                                3
Nastříháme pečicí papír velikosti koláčové formy. Jeden váleček těsta položíme na střed papíru, ze kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečicího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22 - 23 cm).
 - 
                                4
Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólii a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečicí papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje formy, vložíme do chladničky.
 - 
                                5
Připravíme si ovocnou náplň: ananas omyjeme, osušíme, odkrájíme silnou slupku. Čistou dužinu, kterou pokrájíme na malé kostky, vložíme do mísy. Omyté a oloupané mango rozkrojíme, zbavíme pecky a nakrájíme na plátky, které přidáme k ananasu.
 - 
                                6
V pánvi opražíme nasucho oloupané mandle,které dáme do mísy k ovoci. Přidáme 140 g cukru krupice, 1,5 lžíce Maizeny, 3 rozšlehaná vejce, špetku soli a 50 g roztopeného vychladlého másla. Směs promícháme.
 - 
                                7
Z druhého těsta vyválíme placku stejným způsobem, jako jsme vytvořili tu první. Na připravené těsto, položené v pečící formě, rozložíme připravené ovoce a zakryjeme ho druhou plackou. Okraje k sobě dobře ozdobně přitiskneme.
 - 
                                8
Koláč na několika místech propíchneme vidličkou a vložíme poté do předem vyhřáté trouby (na 220°C) péct. Při této teplotě pečeme 10 minut, potom snížíme teplotu na 160°C a koláč pečeme ještě přibližně 45 - 50 minut do zlatova.
 - 
                                9
Upečený koláč necháme vychladnout, potom ho posypeme práškovým cukrem ochuceným vanilkou, rozkrájíme a podáváme.