Holubí bujon s avokádem
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
 - 150 g Mrkev kořen
 - 100 g Petržel kořen
 - 0.5 kávová lžička Pepř červený celý
 - 1 kávová lžička Citronová šťáva
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 0.5 kávová lžička Nakládaný zelený pepř
 - 2 ks Avokádo
 - 2 ks Cibule červená
 - 3 ks Jalovec
 - 0.5 l Víno bílé
 - 1 l Voda pitná
 - 1 kg Holub
 - 2 polévková lžíce Šalotka
 - 2 polévková lžíce Máslo jihočeské
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 - 0.5 polévková lžíce Celer - nať
 - 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Sůl mořská
 - 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1194 kcal
 - Sacharidy 38 g
 - Tuky 109 g
 - Sodík 2550 mg
 - Bílkoviny 54 g
 - Uhlovodany 34 g
 - Cholesterol 240.5 mg
 - Draslík 1367 mg
 - Vláknina 23036.7 mg
 - Vitamín A 23036.7 mg
 - Vitamín B6 1.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 62 mg
 - Vitamín E 2.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Avokádo omyjeme, oloupeme, zbavíme pecky a pokrájíme na plátky, které pokapeme citronovou šťávou.
 - 
                                2
Oloupanou šalotku pokrájíme nadrobno. V hmoždíři rozdrtíme zelený a červený pepř, který s cibulí v hrnci na rozpáleném másle krátce orestujeme.
 - 
                                3
Přilijeme 1 litr holubího bujonu, který přivedeme k varu, následně snížíme teplotu, přidáme plátky avokáda a vaříme 2-3 minuty. Přimícháme 1 lžíci rajského protlaku a necháme přejít varem a dosolíme podle chuti.
 - 
                                4
Bujon posypeme pokrájenou petrželkou a podáváme.
 - 
                                5
Bujon z holoubat [30620]:
 - 
                                6
Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
 - 
                                7
V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
 - 
                                8
Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
 - 
                                9
Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
 - 
                                10
Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.
 - 
                                11
Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce, pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.