Koláč s kiwi a hroznovým vínem
Suroviny
- 120 g Máslo čerstvé
 - 60 g Cukr krupice
 - 225 g Hroznové víno
 - 175 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 25 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 450 ml Mléko plnotučné
 - 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 0.25 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 3 ks Kiwi
 - 1 polévková lžíce Cukr krupice
 - 3 polévková lžíce Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Želatina
 - 2 polévková lžíce Likér mandlový - Amaretto
 - 2 polévková lžíce Želé rybízové
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 544 kcal
 - Sacharidy 56 g
 - Tuky 32 g
 - Sodík 65 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 27 g
 - Cholesterol 202.5 mg
 - Draslík 228.9 mg
 - Vláknina 5175 mg
 - Vitamín A 5175 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 41.1 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 488.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mouku smícháme se solí, cukrem, máslem a studenou vodou. Vytvoříme hladké těsto, zabalíme ho a dáme na hodinu do lednice.
 - 
                                2
Těsto vyválíme na kruhový plát o 2,5 cm větší než je průměr formy. Přeneseme do formy, propícháme hustě vidličkou, zakryjeme alobalem, zasypeme suchými fazolemi a pečeme v předehřáté troubě na 220°C asi 10 minut. Po této době vyjmeme fazole i alobal, znovu těsto propícháme a pečeme ještě 10-15 minut. Na mřížce necháme korpus koláče zcela vychladnout.
 - 
                                3
Mezitím co se korpus peče připravíme si náplň: do pánve dáme mouku, cukr, práškovou želatinu a vše promícháme. V misce rozšleháme vejce, žloutky a mléko. Směs přimícháme do pánve a necháme 5 minut stát, aby želatina změkla. Potom směs 15 minut zahříváme na mírném plameni, za stálého míchání, až směs zhoustne. Nevaříme! Směs odstavíme z ohně a přidáme mandlový likér nebo tresť. Necháme vychladnout, zakryjeme a dáme asi na hodinu do lednice.
 - 
                                4
Zrnka vína rozřízneme podélně a vyjmeme semínka. Kiwi oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku a vmícháme jí do náplně.
 - 
                                5
Korpus vyjmeme z formy, přendáme na tác a naplníme náplní. Hezky ozdobíme vínem a kiwi. V rendlíku rozpustíme želé z červeného rybízu a štětcem naneseme na ovoce. Koláč necháme minimálně hodinu v lednici ztuhnout.