Pečené filety z amura s fenyklem
Suroviny
- 1 kostka Zeleninový bujón
 - 800 g Amur bílý
 - 60 g Máslo
 - 4 krajíc chleba z pekárny
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 5 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 1.5 kávová lžička Kmín římský
 - 2 ks Fenykl
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Citrony
 - 1 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 405 kcal
 - Sacharidy 19 g
 - Tuky 12 g
 - Sodík 14 mg
 - Bílkoviny 36 g
 - Uhlovodany 14 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 150 mg
 - Vláknina 16777.6 mg
 - Vitamín A 16777.6 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 42.2 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vykostěné filety z amura (i s kůží) rozkrájíme na 4 díly. Omyté a osušené maso ze strany, kde je kůže nařízneme, pak každou stranu osolíme, opepříme a posypeme kmínem. Troubu předehřejeme na 165-170°C.
 - 
                                2
Z fenyklu odstraníme první listy a odkrojíme stopky (dřevnatá část), které jsou nahoře. Pak jej nakrájíme na čtvrtky. Očištěnou cibuli a jeden chemicky neošetřený citrón nakrájíme na plátky, které vložíme do vroucí vody. Přidáme zeleninový bujón (1 kostku) a po 3 minutách čtvrtky fenyklu. Vše krátce povaříme (přibližně 10-13 minut). Fenykl musí zůstat nedovařený. Pak fenykl scedíme a necháme okapat.
 - 
                                3
Druhý chemicky neošetřený citrón nakrájíme na plátky. Pekáč vytřeme máslem, filety poklademe kůží nahoru, mezi ně poklademe čtvrtky fenyklu. Takto připravenou rybu pokapeme olejem, pokryjeme tenkými plátky másla a dáme péct asi na 20 minut do trouby. Pečeme dozlatova.
 - 
                                4
Upečené filety poklademe na talíře s upečeným fenyklem. Ozdobíme je plátky citrónu, omytými lístky petrželky a hned horké podáváme s chlebem.