Rybí kousky zapečené s bramborovou kaší

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 115 g Máslo čerstvé
  • 50 g Petržel - nať
  • 800 g Treska aljašská
  • 50 g Estragon
  • 100 ml Mléko polotučné
  • 500 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 250 ml Víno bílé
  • 500 ml Vývar rybí
  • 250 ml Noilly Prat
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 kávová lžička Sůl mořská
  • 5 ks Brambory
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 4 ks Šalotka
  • 2 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1236 kcal
  • Sacharidy 65 g
  • Tuky 74 g
  • Sodík 1581 mg
  • Bílkoviny 55 g
  • Uhlovodany 60 g
  • Cholesterol 433.6 mg
  • Draslík 2496.3 mg
  • Vláknina 7992.3 mg
  • Vitamín A 7992.3 mg
  • Vitamín B6 2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 61.7 mg
  • Vitamín E 1.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 43.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dobře umyté brambory vaříme ve slané vodě 15-20 minut doměkka. Ještě horké je oloupeme a rozmačkáme na kaši. Do brambor vmícháme 100 g másla, sůl, horké mléko a žloutky.

  • 2

    Oloupeme a nadrobno nakrájíme šalotky. V rendlíku rozehřejeme 15 g másla, přidáme nakrájené šalotky, které za stálého míchání na velmi mírném ohni necháme zesklovatět. Zalijeme vínem a vermutem a vaříme, dokud se objem tekutin nezmenší na polovinu. Přilijeme 500ml rybího vývaru a omáčku opět svaříme na polovinu. Přidáme šlehačku a za stálého míchání pokračujeme ve vaření, dokud omáčka nezíská konzistenci tekutého krému. Osolíme ji, opepříme a přecedíme přes jemné síto.

  • 3

    Rybí maso nakrájíme na malé, stejně velké kousky, které osolíme, opepříme, a smícháme s rybím krémem. Přidáme citrónovou šťávu, estragon a petrželku. Směs nalijeme do zapékací mísy, aby se uchovala šťáva vytékající ze syrové ryby a maso neztratilo chuť.

  • 4

    Na rybí směs navrstvíme bramborovou kaši a pečeme v troubě předehřáté na 180°C přibližně 20 minut dozlatova.

  • 5

    Podáváme s hráškem, špenátem nebo zeleninovým salátem.

Komentáře k receptu