Tresčí polévka studená
Suroviny
- 80 g Cibule
- 150 g Mrkev kořen
- 30 g Olej olivový
- 2 g Pepř černý mletý
- 25 g Petržel - nať
- 800 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 150 g Celer řapíkatý
- 40 g Sůl mořská
- 40 g Olej olivový extra panenský
- 600 g Treska skvrnitá
- 420 ml Vývar slepičí
- 30 ml Citronová šťáva
- 1 špetka Chilli koření mleté
- 2 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 229 kcal
- Sacharidy 11 g
- Tuky 69 g
- Sodík 3133 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 57 mg
- Draslík 697.9 mg
- Vláknina 6061.7 mg
- Vitamín A 6061.7 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.7 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Filety z tresky nasolíme mořskou solí a necháme uležet přes noc. Druhý den filety opláchneme pod tekoucí vodou a nakrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev a řapíkatý celer nakrájíme na kostičky, petrželku posekáme najemno.
-
2
V hrnci rozehřejeme olej, přisypeme všechnu zeleninu bez petrželky, ochutíme špetkou chilli koření, zakryjeme do dvou třetin pokličkou a velmi zvolna dusíme asi 20 minut. Přilijeme rajčata i s nálevem, povaříme 5 minut, přilijeme vývar, přidáme rybu, povaříme 15 minut, vyndáme uvolněnou kůži z ryby, promícháme, ryba by se měla rozpadnout. Zakápneme citronovou šťávou, opepříme a odstavíme. Do vychladlé polévky přimícháme panenský olej a posypeme petrželkou.