Britské kedgeree bezlepkové pro alergiky na ořechy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 30 g Čočka jedlá
  • 250 g Treska uzená
  • 225 g Rýže loupaná
  • 50 g Petržel - nať
  • 300 ml Mléko polotučné
  • 2 kávová lžička Citronová šťáva
  • 0.25 kávová lžička Kurkuma
  • 0.75 kávová lžička Kari koření
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 3 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 2 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Olej z pšeničných klíčků
  • 4 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 452 kcal
  • Sacharidy 59 g
  • Tuky 13 g
  • Sodík 518 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 55 g
  • Cholesterol 164.2 mg
  • Draslík 556.1 mg
  • Vláknina 9867.4 mg
  • Vitamín A 9867.4 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 26.1 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Uvaříme čočku v osolené vodě podle návodu, slijeme vodu a čočku odložíme stranou.

  • 2

    Do kastrolu vlijeme mléko, vložíme rybu. Asi 5 minut ji podusíme. Zkontrolujeme, jestli se maso dá rozebrat vidličkou. Slijeme mléko, Necháme rybu okapat, zbavíme ji kostí a kůže. Schováme mléko na rýži, aby mělo kedgeree správnou příchuť ryby.

  • 3

    Oloupeme cibuli a nasekáme ji nadrobno. V pánvi zahřejeme olej a osmahneme na něm cibulku, dokud nezměkne. Poté k ní přidáme rýži a koření, obalíme v oleji.

  • 4

    Použijeme mléko z dušení ryby, přidáme k němu vroucí vodu, abychom měli asi 450 ml tekutiny. Zalijeme tekutinou rýži s cibulí a přivedeme k varu. Mícháme, potom snížíme teplotu, znovu zamícháme a zakryjeme. Dusíme asi 10 minut, dokud rýže neabsorbuje všechnu tekutinu a není uvařená. Rýže se však nesmí rozvařit. Odstavíme ji a udržujeme v teple.

  • 5

    V hrnci zahřejeme vodu, snížíme teplotu, aby neklokotala, ale vařila se jenom mírně, přidáme do ní vejce. Vaříme asi 7 minut. Uvařená vejce ihned zchladíme studenou vodou. Oloupáme je a nakrájíme na čtvrtiny.

  • 6

    Smícháme v hrnci rybu s čočkou a rýží, vmícháme smetanu a citronovou šťávu. Poklademe čtvrtinami vajec, osolíme, opepříme.

  • 7

    Před podáváním posypeme nadrobno nasekanou petrželkou.

Komentáře k receptu