Britské kedgeree bezlepkové pro alergiky na ořechy
Suroviny
- 30 g Čočka jedlá
- 250 g Treska uzená
- 225 g Rýže loupaná
- 50 g Petržel - nať
- 300 ml Mléko polotučné
- 2 kávová lžička Citronová šťáva
- 0.25 kávová lžička Kurkuma
- 0.75 kávová lžička Kari koření
- 1 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 3 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej z pšeničných klíčků
- 4 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 452 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 13 g
- Sodík 518 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 55 g
- Cholesterol 164.2 mg
- Draslík 556.1 mg
- Vláknina 9867.4 mg
- Vitamín A 9867.4 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.1 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Uvaříme čočku v osolené vodě podle návodu, slijeme vodu a čočku odložíme stranou.
-
2
Do kastrolu vlijeme mléko, vložíme rybu. Asi 5 minut ji podusíme. Zkontrolujeme, jestli se maso dá rozebrat vidličkou. Slijeme mléko, Necháme rybu okapat, zbavíme ji kostí a kůže. Schováme mléko na rýži, aby mělo kedgeree správnou příchuť ryby.
-
3
Oloupeme cibuli a nasekáme ji nadrobno. V pánvi zahřejeme olej a osmahneme na něm cibulku, dokud nezměkne. Poté k ní přidáme rýži a koření, obalíme v oleji.
-
4
Použijeme mléko z dušení ryby, přidáme k němu vroucí vodu, abychom měli asi 450 ml tekutiny. Zalijeme tekutinou rýži s cibulí a přivedeme k varu. Mícháme, potom snížíme teplotu, znovu zamícháme a zakryjeme. Dusíme asi 10 minut, dokud rýže neabsorbuje všechnu tekutinu a není uvařená. Rýže se však nesmí rozvařit. Odstavíme ji a udržujeme v teple.
-
5
V hrnci zahřejeme vodu, snížíme teplotu, aby neklokotala, ale vařila se jenom mírně, přidáme do ní vejce. Vaříme asi 7 minut. Uvařená vejce ihned zchladíme studenou vodou. Oloupáme je a nakrájíme na čtvrtiny.
-
6
Smícháme v hrnci rybu s čočkou a rýží, vmícháme smetanu a citronovou šťávu. Poklademe čtvrtinami vajec, osolíme, opepříme.
-
7
Před podáváním posypeme nadrobno nasekanou petrželkou.