Rýže napařovaná v lotosových listech
Suroviny
- 175 g Rýže dlouhozrnná
 - 1 kávová lžička Cukr třtinový
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.04 kávová lžička Olej sezamový
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 6 ks Kardamom
 - 4 ks Hřebíček
 - 2 ks Cibulka jarní
 - 1 ks Skořice celá
 - 4 ks Shiitake houby
 - 2 ks List lotosu
 - 1 polévková lžíce Omáčka sójová
 - 0.12 polévková lžíce Olej rostlinný
 - 2 polévková lžíce Sherry brandy
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 602 kcal
 - Sacharidy 122 g
 - Tuky 10 g
 - Sodík 294 mg
 - Bílkoviny 25 g
 - Uhlovodany 87 g
 - Cholesterol 122.7 mg
 - Draslík 2306.1 mg
 - Vláknina 70030 mg
 - Vitamín A 70030 mg
 - Vitamín B6 1.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 15.1 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 12 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Lotosové listy rozbalíme a rozřízneme podél přeložené rýhy na polovinu. Vložíme do hlubšího pekáče a přelijeme horkou vodou tak, aby byly listy ponořené. Necháme je máčet, dokud nezměknou (cca 30 minut).
 - 
                                2
Do misky vložíme sušené houby, přelijeme teplou vodou a 25 minut necháme namáčet.
 - 
                                3
Ve vroucí vodě vaříme rýži s celou skořicí, hřebíčkem, kardamomem a solí cca 10 minut. Poté scedíme, vyndáme skořici. Rýži vložíme do mísy.
 - 
                                4
Našleháme vejce, ve woku rozehřejeme olej a vejce smažíme, dokud nejsou hotová, poté je odstavíme.
 - 
                                5
Houby přecedíme, vymačkáme z nich vodu, zbavíme je tvrdého středu a nasekáme. Vmícháme je do rýže s uvařenými vejci, sójovou omáčkou, pokrájenou šaltokou, sherry, sezamovým olejem a cukrem.
 - 
                                6
Lotosové listy vysušíme a rýži rozdělíme na 4 porce. Rýži položíme doprostřed každého listu, zabalíme a vytvarujeme jako alíček. Umístíme na páru a 20 minut necháme přikryté bublat.
 - 
                                7
Před podáváním odkrojíme vršky lotosových balíčků, aby se rýže odkryla.