Rýže po námořnicku
Suroviny
- 300 g Rýže Arborio
 - 300 g Mušle slávky
 - 40 g Cibule
 - 300 g Mušle srdcovky
 - 300 g Mušle svatojakubské
 - 150 g Garnát obecný
 - 200 g Žampiony čerstvé
 - 40 g Petržel - nať
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 5 g Pepř černý mletý
 - 5 g Sůl
 - 200 ml Víno bílé
 - 60 ml Olej olivový
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 l Vývar rybí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 821 kcal
 - Sacharidy 80 g
 - Tuky 30 g
 - Sodík 1990 mg
 - Bílkoviny 48 g
 - Uhlovodany 80 g
 - Cholesterol 120.8 mg
 - Draslík 1034.7 mg
 - Vláknina 6097.5 mg
 - Vitamín A 6097.5 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 27.1 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 24.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Odrhneme všechny mušle a omyjeme je pod tekoucí vodou, oloupeme ocásky garnátů, odstraníme z nich černé střívko a dáme stranou. Oloupeme česnek a cibuli, tu nasekáme. Petrželku také jemně nasekáme, očištěné houby pokrájíme na plátky.
 - 
                                2
Mušle děláme odděleně na třech pánvích. Do každé přidáme 1/2 stroužku česneku, lžíci oleje, trochu nasekané petrželky a 2 lžíce bílého vína. Na středním plameni necháme plody moře za občasného zatřesení pánvemi zakrytými pokličkami otevřít.
 - 
                                3
Až se otevřou, stáhneme je z ohně, vyloupeme měkkýše ze skořápek a dáme je do jedné mísy.
 - 
                                4
Skořápky a všechny mušle, které se neotevřely, vyhodíme, jemně scedíme tekutinu z jejich vaření a uschováme ji.
 - 
                                5
V hrnci uvedeme k varu rybí vývar s trochou tekutiny z vaření měkkýšů.
 - 
                                6
Do pánve nalijeme 2 lžíce oleje a smažíme na něm za častého míchání 2-3 minuty pokrájené houby. Osolíme je a opepříme mletým pepřem, vyjmeme je a dáme stranou.
 - 
                                7
Do stejné pánve nasypeme oloupané ocásky garnátů a 2 minuty je smažíme, osolíme je a opepříme.
 - 
                                8
V jiné pánvi rozehřejeme 10 g másla se zbývajícím olejem a osmažíme na této směsi cibuli. Přisypeme rýži a za častého míchání ji smažíme 1-2 minuty.
 - 
                                9
Přilijeme zbývající bílé víno a na prudkém ohni ho necháme vyvařit. Pak postupně přiléváme vařící rybí vývar a za občasného zamíchání vaříme rýži 15-18 minut.
 - 
                                10
Tři minuty před koncem vaření přidáme do rýže houby, ocásky garnátů a vyloupané měkkýše.
 - 
                                11
Když je rýže měkká, stáhneme ji z ohně, vmícháme na kousky pokrájené zbývající máslo.
 - 
                                12
Hotové rizoto necháme chvíli pod pokličkou dojít, pak ho přemístíme na servírovací mísu, posypeme zbývající nasekanou petrželkou, trochou čerstvě mletého pepře a horké podáváme.