Krůtí rizoto
Suroviny
- 300 g Krůtí maso
 - 350 g Rýže loupaná
 - 40 g Sýr Parmezán
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Citrony
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Celer řapíkatý
 - 0.5 ks Koriandr čerstvý
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Šafrán
 - 1 stroužek Česnek
 - 0.25 l Víno bílé
 - 0.75 l Vývar drůbeží
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 3 polévková lžíce Olej rostlinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 883 kcal
 - Sacharidy 84 g
 - Tuky 109 g
 - Sodík 879 mg
 - Bílkoviny 29 g
 - Uhlovodany 81 g
 - Cholesterol 63.8 mg
 - Draslík 482.9 mg
 - Vláknina 11102.2 mg
 - Vitamín A 11102.2 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 22.6 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Maso nakrájíme na proužky, lehce posypeme moukou. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na kostičky, česnek prolisujeme. Mrkev a celerové stonky očistíme a vše nakrájíme na tenké plátky.
 - 
                                2
V širokém hrnci rozpálíme olej s máslem, přidáme cibuli, podusíme, přidáme zeleninu, maso a vše osmažíme. Pak přidáme vypranou rýži a necháme ji zesklovatět.
 - 
                                3
Zalijeme vínem, přidáme plátek citrónu a povaříme. Za stálého míchání přilijeme vývar, tekutina se stále musí vařit. Osolíme, opepříme, přidáme špetku šafránu a dusíme při mírné teplotě asi 20 minut. Plátek citrónu vyjmeme.
 - 
                                4
Hotové rizoto by mělo být trochu kašovité, ale ne příliš. Nasekané lístky koriandru vmícháme do rizota. Posypeme nastrouhaným parmezánem a ihned podáváme.