Tofu Biryani s hráškem
Suroviny
- 150 g Hrášek
 - 200 g Sýr sójový - Tofu
 - 150 g Rýže Basmati
 - 400 ml Mléko kokosové
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Zázvor mletý
 - 1 kávová lžička Kurkuma
 - 1 kávová lžička Muškátový oříšek mletý
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 kávová lžička Chilli koření mleté
 - 1 kávová lžička Fenyklová semínka
 - 1 kávová lžička Kmín mletý
 - 1 ks Bobkový list
 - 2 ks Kardamom
 - 4 ks Hřebíček
 - 1 ks Chilli paprička
 - 2 ks Muškátový květ
 - 1 ks Skořice celá
 - 1 ks Cibule červená
 - 2 polévková lžíce Jogurt bílý
 - 2 polévková lžíce Olej sezamový
 - 2 polévková lžíce Máta
 - 2 polévková lžíce Koriandr čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1014 kcal
 - Sacharidy 106 g
 - Tuky 64 g
 - Sodík 459 mg
 - Bílkoviny 27 g
 - Uhlovodany 104 g
 - Cholesterol 0.8 mg
 - Draslík 1454.5 mg
 - Vláknina 72833.2 mg
 - Vitamín A 72833.2 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 56.8 mg
 - Vitamín E 1.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 22.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejprve si připravíme biryani koření: Hřebíček, skořici, kmín, muškátový oříšek i květ, pepř, fenyklová semínka, kardamom i bobkový list restujeme nasucho v pánvi. Po vychlazení vše rozmixujeme do hladka a dáme stranou.
 - 
                                2
Rýži namočíme 20 minut předem do vody.
 - 
                                3
Tofu nakrájíme na kostičky a opečeme na oleji dohněda. Dáme stranou, do pánve přidáme druhou lžíci oleje a opečeme na něm cibuli. Po chvíli přidáme chilli papričku a zázvor. Dobře promícháme a přidáme mátu a koriandr. Vrátíme tofu, kurkumu, chilli koření, biryani koření a promícháme.
 - 
                                4
Poté přidáme ještě jogurt a trochu soli. Přilijeme půl hrnku vody a pěti minutách i kokosové mléko a přivedeme k varu. Přidáme rýži a vaříme 15 minut do měkka – podle potřeby podléváme vodou. Na posledních 5 minut přidáme hrášek.