Pastitsio z hovězího masa
Suroviny
- 80 g Máslo čerstvé
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 20 g Máslo čerstvé
 - 120 g Sýr Čedar
 - 450 g Passata (drcená rajčata)
 - 400 g Hovězí maso mleté
 - 250 g Těstoviny Ziti
 - 500 ml Mléko polotučné
 - 150 ml Víno bílé
 - 0.25 kávová lžička Sůl
 - 0.25 kávová lžička Sůl
 - 0.25 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Muškátový oříšek
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 5 stroužek Česnek
 - 2 l Voda pitná
 - 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 0.5 polévková lžíce Skořice mletá
 - 2 polévková lžíce Olej rostlinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1204 kcal
 - Sacharidy 26 g
 - Tuky 72 g
 - Sodík 590 mg
 - Bílkoviny 51 g
 - Uhlovodany 16 g
 - Cholesterol 283.1 mg
 - Draslík 660.1 mg
 - Vláknina 6862 mg
 - Vitamín A 6862 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 7.6 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 60.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Zapékací mísu vymažeme máslem, troubu předehřejeme na 180 °C, sýr nastrouháme nahrubo.
 - 
                                2
Cibuli nakrájíme nadrobno, zpěníme ji na oleji, přidáme mleté maso a za stálého míchání restujeme. Poté vmícháme drcená loupaná rajčata, sůl, pepř, skořici, drobně posekanou petrželku, drcený česnek, lehce zarestujeme, vlijeme část vína a dobře promícháme. Na mírném plameni dusíme, až je maso měkké. V průběhu dušení podléváme vínem.
 - 
                                3
V mezičase uvaříme makarony a bešamel.
 - 
                                4
Makarony vložíme do vroucí osolené vody a vaříme, až jsou ale dente. Poté scedíme, necháme okapat, vložíme do mísy, vmícháme máslo a makarony přikryjeme.
 - 
                                5
Na bešamel rozpustíme máslo, do něhož vmícháme mouku a umícháme světlou jíšku. Do jíšky postupně zašleháme mléko, přidáme sůl a ustrouhaný muškátový oříšek. Na malém plameni stále mícháme, až se vytvoří hladká hustá kaše. Poté necháme bešamel zchladnout za občasného promíchání. Do zchladlého bešamelu pečlivě zamícháme rozšlehané vejce.
 - 
                                6
Do zapékací mísy vsypeme polovinu makarónů, na ně část sýra, poté masovou směs, kterou opět posypeme částí sýra, přesypeme druhou polovinou makarónů a zasypeme zbylým sýrem. Na závěr nalijeme bešamel. Zapékací mísou lehce potřásáme, aby se bešamel dostal až na dno.
 - 
                                7
Směs pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut.