Celozrnná vánočka

Hodnocení 1x 1x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 50 g Hrozinky
  • 50 g Mandle
  • 400 g Mouka pšeničná celozrnná
  • 250 g Tuk Hera jedlý
  • 200 g Mouka polohrubá
  • 60 g Droždí
  • 150 g Cukr moučkový
  • 100 g Mouka sójová hladká
  • 250 ml Mléko polotučné
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 700 kcal
  • Sacharidy 82 g
  • Tuky 34 g
  • Sodík 316 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 45 g
  • Cholesterol 172.6 mg
  • Draslík 334.7 mg
  • Vláknina 13347.5 mg
  • Vitamín A 13347.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse smícháme celozrnnou mouku, polohrubou mouku a hladkou sójovou mouku. Vyhloubíme důlek, do kterého vsypeme cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme trochou vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek.

  • 2

    Když kvásek vzejde, přidáme rozpuštěný, vychladlý tuk, žloutky, špetku soli, rozinky a nasekané mandle. Zaděláme tužší těsto, které necháme asi 1 hodinu kynout.

  • 3

    Z těsta potom upleteme vánočku. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem.

  • 4

    Vánočku pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem ve středně vyhřáté troubě asi 1 hodinu.

Komentáře k receptu