Vánoční voňavé perníčky s rumovou polevou
Suroviny
- 70 g Máslo čerstvé
 - 200 g Cukr třtinový
 - 20 g Cukr vanilka
 - 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 250 g Mouka žitná
 - 150 g Cukr moučkový
 - 50 ml Rum
 - 6 ml Citronová šťáva
 - 1 kávová lžička Koření perníkové
 - 3 kávová lžička Soda jedlá
 - 3 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 4 polévková lžíce Med včelí
 - 4 polévková lžíce Mléko polotučné
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 215 kcal
 - Sacharidy 40 g
 - Tuky 5 g
 - Sodík 87 mg
 - Bílkoviny 4 g
 - Uhlovodany 22 g
 - Cholesterol 59.9 mg
 - Draslík 20.9 mg
 - Vláknina 812.1 mg
 - Vitamín A 812.1 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.2 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do kastrůlku dáme na kousky nakrájené máslo, přisypeme cukr, med, vanilkový cukr. Stálým mícháním suroviny rozpustíme na hladkou tekutou hmotu.
 - 
                                2
Do misky prosejeme hladkou a žitnou mouku, přidáme žloutky, perníkové koření, jemně nastrouhaný muškátový oříšek, sodu, přilijeme mléko. Nakonec přidáme připravené rozpuštěnou máslovou hmotu. Ze surovin vypracujeme vláčné těsto, které necháme celou noc v lednici odpočívat.
 - 
                                3
Vál posypeme moukou, přeložíme na něj těsto, které rozválíme na velký plát silný 4-5 mm. Z těsta vykrajujeme vykrajovacími formičkami s vánoční tématikou různé tvary. Skládáme je na pečicím papírem vyložený plech, vložíme do nahřáté trouby. Při 180 stupňové teplotě pečeme 15 minut.
 - 
                                4
Na přípravu polevy smícháme ve vhodné nádobě cukr, rum a citrónovou šťávu. Mícháme až do rozpuštění cukru a hladké polevy.
 - 
                                5
Upečené perníčky necháme mírně vychladnout na plechu, potom je přeložíme na mřížku, úhledně ozdobíme připravenou polevou a necháme volně polevu ztuhnout a perníčky úplně vychladnout.