Hlemýždi v omáčce
Suroviny
- 15 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 150 g Cibule
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 5 ks Česnek
- 1 dl Voda pitná
- 1.5 dl Víno bílé
- 0.09 dl Olej rostlinný
- 2 kg Hlemýždi
- 1 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Celer - nať
- 3 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 393 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 13 g
- Sodík 513 mg
- Bílkoviny 50 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 172.5 mg
- Draslík 1214.8 mg
- Vláknina 954.5 mg
- Vitamín A 954.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.4 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci na rozpáleném oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, po chvíli přimícháme drobně nasekaný česnek, 3 lžíce rajčatového protlaku, mouku a opláchnutou pokrájenou celerovou nať.
-
2
Krátce osmažíme, přidáme 2 kg už uvařených hlemýžďů, sůl, pepř a promícháme.
-
3
Hrnec zakryjeme pokličkou, asi 5 minut dusíme.
-
4
Poté přilijeme 1,5 dl vína, občas hlemýždě během vaření promícháme a dusíme pod pokličkou 45 minut.
-
5
Během dušení můžeme přilít trochu vody podle potřeby.
-
6
Uvařené hlemýždě dochutíme solí, podáváme s omáčkou.