Houbový jehněčí bujon
Suroviny
- 750 g Jehněčí krkovice
 - 200 g Kosti hovězí morkové
 - 60 g Petržel - nať
 - 200 g Pórek
 - 60 g Celer - nať
 - 200 g Květák
 - 200 g Hříbky čerstvé
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 2 ks Bobkový list
 - 3 ks Cibule
 - 4 ks Nové koření celé
 - 3 stroužek Česnek
 - 1.5 l Voda pitná
 - 2 dl Víno bílé
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Olej sezamový
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 3 polévková lžíce Zakysaná smetana
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 1.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1169 kcal
 - Sacharidy 27 g
 - Tuky 97 g
 - Sodík 509 mg
 - Bílkoviny 40 g
 - Uhlovodany 25 g
 - Cholesterol 168.7 mg
 - Draslík 1378.8 mg
 - Vláknina 10267.3 mg
 - Vitamín A 10267.3 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 67.3 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 22.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Čerstvé hříbky očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. V pánvi si rozehřejeme máslo s olejem, pokrájené hřibky krátce podusíme a dáme je do hrnce s 1 litrem bublajícího čistého jehněčího vývaru. Pomalu houby vaříme 10 minut, přidáme podle chuti sůl a pepř.
 - 
                                2
Mezitím si omyjeme petrželovou nať a drobně ji pokrájíme. V hrnečku si vymícháme dohladka 1,5 lžíce hladké mouky se 3 lžícemi zakysané smetany a smetanovou směs opatrně zamícháme do polévky, vaříme přibližně 4 minuty, přidáme petrželku, promícháme a podáváme.
 - 
                                3
Jehněčí masový vývar [28495]:
 - 
                                4
Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1,5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové koření a celý černý pepř. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.
 - 
                                5
Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky. V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme.
 - 
                                6
Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.
 - 
                                7
Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa.