Kachní zeleninová polévka s mandlemi
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
 - 150 g Játra kuřecí
 - 100 g Mandle
 - 100 g Mrkev kořen
 - 100 g Pórek
 - 200 g Topinambury
 - 150 g Žaludky drůbeží
 - 100 g Petržel kořen
 - 150 g Kuřecí srdíčka
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 4 ks Rajčata
 - 3 ks Rajčata
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 ks Petržel kořen
 - 2 špetka Zázvor mletý
 - 4 dl Víno červené
 - 8 dl Voda pitná
 - 1 kg Kachna mražená
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Nové koření celé
 - 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
 - 1 polévková lžíce Pepř černý celý
 - 3 polévková lžíce Husí sádlo
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1587 kcal
 - Sacharidy 52 g
 - Tuky 353 g
 - Sodík 689 mg
 - Bílkoviny 63 g
 - Uhlovodany 28 g
 - Cholesterol 195.4 mg
 - Draslík 1397.7 mg
 - Vláknina 33211.2 mg
 - Vitamín A 33211.2 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 116.5 mg
 - Vitamín E 9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 20.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěnou zeleninu: mrkev, petržel, pórek a topinambury očistíme a omyjeme. Topinambury nakrájíme na kostičky. Mrkev, petržel a pórek pokrájíme na tenká kolečka. V hrnci na rozpuštěném másle zeleninu podusíme, dochutíme solí, pepřem, zázvorem, sladkou paprikou, zalijeme 1 litrem kachního bujonu, pomalu vaříme 10 minut.
 - 
                                2
V pánvi osmažíme nasucho mandle a sušená pokrájená rajčata, která přidáme do hotové polévky, povaříme 5 minut a podáváme.
 - 
                                3
Bujon z kachny [29086]:
 - 
                                4
Očištěnou a rozporcovanou kachnu omyjeme a dáme do většího hrnce.
 - 
                                5
Důkladně omyjeme drůbeží srdíčka, játra, žaludky, přidáme je k masu. Přilijeme 8 dl vody, 4 dl červeného vína, přidáme 1 lžíci celého pepře, 1 lžíci nového koření, 1 bobkový list, sůl a vaříme 100 minut. Když přijde voda k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou necháme vývar jen probublávat.
 - 
                                6
Mezitím očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Omytá rajčata rozkrájíme na osminky. Oloupanou cibuli pokrájíme na kostky. V pánvi na rozpuštěném husím sádle všechnu zeleninu asi 10 minut podusíme a přidáme ji do vody k masu.
 - 
                                7
Šalvějové lístky omyjeme, přibližně 15 minut před dokončením je přiložíme do polévky.
 - 
                                8
Hotový vývar scedíme. Dáme vychladnout a necháme do druhého dne v chladničce. Ze studeného vývaru posbíráme omastek (nebo ho znovu přecedíme).
 - 
                                9
Obrané pokrájené maso z kachny můžeme podávat v čistém, znovu ohřátém bujonu nebo bujon použijeme k vaření různých variací polévek.