Jáhlová kaše s černým kořenem
Suroviny
- 400 g Jáhly - loupané proso
 - 50 g Mandle
 - 200 g Mrkev kořen
 - 200 g Černý kořen
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
 - 1 kávová lžička Bazalka
 - 1 špetka Tymián sušený
 - 1 špetka Anýz mletý
 - 2.5 l Voda pitná
 - 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 676 kcal
 - Sacharidy 89 g
 - Tuky 144 g
 - Sodík 234 mg
 - Bílkoviny 16 g
 - Uhlovodany 85 g
 - Cholesterol 24 mg
 - Draslík 485.1 mg
 - Vláknina 26592.2 mg
 - Vitamín A 26592.2 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.1 mg
 - Vitamín E 3.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 26.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Jáhly přelijeme 1 litrem vařící vody. Mrkev a černý kořen očistíme a nastrouháme. Oloupané mandle posekáme a nasucho je opražíme.
 - 
                                2
Jáhly dáme vařit do 1.5 litru vody se solí, anýzem, tymiánem, bazalkou a zázvorem. Jáhly vaříme minimálně 1 hodinu do doby, až se nám vyvaří voda. Pak do nich přimícháme mrkev s černým kořenem a
 - 
                                3
olivový olej.
 - 
                                4
Jáhlovou kaši rozdělíme na porce, každou pokapeme máslem, posypeme mandlemi a podáváme.