Fenykl zapékaný se smetanou
Suroviny
- 80 g Máslo čerstvé
 - 125 g Sýr smetanový tavený 45%
 - 60 g Strouhanka
 - 750 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 kávová lžička Kmín celý
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Fenykl sladký - hlíza
 - 1.5 dl Smetana 12% (konzumní)
 - 1.5 dl Mléko polotučné
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 375 kcal
 - Sacharidy 15 g
 - Tuky 30 g
 - Sodík 341 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 12 g
 - Cholesterol 100.3 mg
 - Draslík 550.8 mg
 - Vláknina 6431.3 mg
 - Vitamín A 6431.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 8.6 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 63.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vodu přivedeme k varu v pánvi, přidáme fenykl nakrájený na plátky a citronovu šťávu a vaříme 3 minuty. Poté necháme okapat a dáme do lžící másla vymazané zapékací mísy.
 - 
                                2
Do hladka utřeme v míse tavený sýr, přidáme mléko, smetanu a vejce. Ušleháme, přidáme sůl, pepř a zalijeme touto směsí fenykl.
 - 
                                3
Rozehřejeme na pánvi 1 lžíci másla a osmahneme na něm kmín. Posypeme jím fenykl. Rozehřejeme na pánvi zbytek másla, přidáme strouhanku a osmahneme ji, dokud nezhnědne. Posypeme jí povrch fenyklu. Do trouby předehřáté na 180 stupňů dáme péct na 30 minut.
 - 
                                4
Ihned podáváme ozdobené petrželkou.