Bratislavská vepřová plec
Suroviny
- 200 g Cibule
 - 750 g Vepřová plec
 - 30 g Sůl
 - 150 g Tuk
 - 40 g Celer bulvový
 - 40 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
 - 100 g Citrony
 - 50 g Okurky nakládané
 - 80 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 40 g Mrkev kořen
 - 50 g Protlak rajčatový
 - 100 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 600 ml Voda pitná
 - 500 ml Mléko polotučné
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 412 kcal
 - Sacharidy 14 g
 - Tuky 32 g
 - Sodík 1313 mg
 - Bílkoviny 16 g
 - Uhlovodany 4 g
 - Cholesterol 76.5 mg
 - Draslík 277.7 mg
 - Vláknina 2876.8 mg
 - Vitamín A 2876.8 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 10.3 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vepřovou plec omyjeme, osušíme, svineme ji jako závin, upevníme provázkem a osolíme.
 - 
                                2
Cibuli oloupeme, na drobno nakrájíme a osmažíme v tuku dorůžova.
 - 
                                3
Do základu přidáme maso, opečeme je, přidáme rajčatový protlak a mírně podlijeme vodou. Pod poklicí zvolna dusíme doměkka. Během dušení maso obracíme a podléváme teplou vodou.
 - 
                                4
Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme prosátou moukou, osmahneme a zalijeme vodou. Přidáme citronovou šťávu, rozmícháme a provaříme. Během varu přilijeme mléko, omáčku dosolíme a přilijeme smetanu.
 - 
                                5
Provařenou omáčku procedíme přes hustý cedník a přimícháme do ní vařenou zeleninu nakrájenou na nudličky, okurky a scezený hrášek. Omáčku ještě krátce převaříme.
 - 
                                6
Před porcováním odstraníme z plece provázek.