Velikonoční dort se špenátovou nádivkou
Suroviny
- 500 g Listové těsto
 - 400 g Špenát mražený
 - 30 g Mouka pšeničná hladká
 - 80 g Sýr Ementál (Primátor)
 - 120 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 60 ml Olej rostlinný
 - 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 3 stroužek Česnek
 - 1 polévková lžíce Sezam - semena
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1043 kcal
 - Sacharidy 58 g
 - Tuky 78 g
 - Sodík 221 mg
 - Bílkoviny 29 g
 - Uhlovodany 5 g
 - Cholesterol 456.5 mg
 - Draslík 181.8 mg
 - Vláknina 5389.6 mg
 - Vitamín A 5389.6 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3 mg
 - Vitamín E 2.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek nakrájíme na tenké plátky, vejce uvaříme natvrdo, sýr nastrouháme na jemno.
 - 
                                2
Na oleji osmažíme cibuli, přidáme česnek, zaprášíme moukou a smažíme, až mouka zezlátne. Směs zředíme smetanou, vmícháme špenát a za občasného míchání dusíme. Když je špenát rozmražený, zašleháme rozmíchaná vejce, osolíme, opepříme a povaříme. Na závěr vmícháme sýr, stáhneme ze sporáku a za stálého míchání necháme sýr rozpustit.
 - 
                                3
Těsto rozdělíme na menší a větší část tak, abychom z menší části mohli vyválet placku o průměru dortové formy. Větší část rozválíme na placku, kterou vyložíme dortovou formu tak, aby těsto bylo i na bocích formy. Těsto propícháme vidličkou, navrstvíme špenátovou nádivku, po obvodu dortu poskládáme půlky uvařených vajec žloutkem nahoru. Špenát přikryjeme druhou plackou, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovými semínky.
 - 
                                4
Dort pečeme v troubě předehřáté na 180 °C, až těsto zezlátne.