Zeleninová rýže opečená
Suroviny
- 200 g Mrkev kořen
 - 20 g Zázvor celý
 - 200 g Bambusové výhonky
 - 25 g Houby Shitake sušené
 - 200 g Fazole
 - 500 g Rýže dlouhozrnná
 - 1 ks Pórek
 - 3 ks Cibulka jarní
 - 2 stroužek Česnek
 - 5 polévková lžíce Omáčka sójová
 - 1 polévková lžíce Olej sezamový
 - 4 polévková lžíce Olej arašídový (podzemnicový)
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 817 kcal
 - Sacharidy 158 g
 - Tuky 125 g
 - Sodík 24 mg
 - Bílkoviny 24 g
 - Uhlovodany 22 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 587.9 mg
 - Vláknina 10804.5 mg
 - Vitamín A 10804.5 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 16.3 mg
 - Vitamín E 2.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Den předem uvaříme ve vroucí osolené vodě rýži, scedíme ji a necháme stranou.
 - 
                                2
Připravíme houby, které zalijeme vařící vodou. Ponecháme je 20 minut v této vodě máčet.
 - 
                                3
Mezitím nachystáme omyté jarní cibulky, které nakrájíme na drobné kostičky. Česnek a zázvor zbavíme slupek a nasekáme nadrobno. Omyjeme bambusové výhonky a rozkrájíme je na tenké proužky. Pórek opláchneme a nakrájíme na kolečka silná asi 0,5 centimetru. Opláchnutou a oškrábanou mrkev nakrájíme asi na 3 milimetry tlustá kolečka. Přebrané fazole omyjeme.
 - 
                                4
Z hub vyčkáme všechnu přebytečnou vodu a nakrájíme je nadrobno. 125 ml vymačkané vody odložíme stranou pro další použití.
 - 
                                5
Do nachystaného woku vlijeme arašídový olej a osmažíme na něm nasekaný česnek se zázvorem. Potom přidáváme veškerou zeleninu: pórek, mrkev, cibulku, bambusové výhonky, fazole, nakonec rýži. Zvýšíme plamen, aby se chladná rýže dobře prohřála a zalijeme ještě vodou z hub.
 - 
                                6
Nakonec pokrm zakápneme sójovou omáčkou a sezamovým olejem.