Kachna dušená v pivní omáčce
Suroviny
- 200 g Slanina vepřová
 - 1 ks Celer bulvový
 - 4 ks Cibule
 - 3 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Petržel kořen
 - 1 ks Kachna domácí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 4 dl Pivo světlé 10% 3,9% obj.
 - 2 dl Smetana 12% (konzumní)
 - 3 dl Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 466 kcal
 - Sacharidy 32 g
 - Tuky 288 g
 - Sodík 604 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 17 g
 - Cholesterol 54.2 mg
 - Draslík 927 mg
 - Vláknina 18362.2 mg
 - Vitamín A 18362.2 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 110.3 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 77 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cibule oloupeme, nadrobno pokrájíme. Mrkev, petržel a celer oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Slaninu rozkrájíme na kostičky.
 - 
                                2
Kachnu omyjeme, osušíme, rozporcujeme, porce osolíme.
 - 
                                3
V hrnci krátce osmahneme nakrájenou slaninu, pak na ni vložíme porce kachny, ze všech stran je opečeme a vyjmeme. Do hrnce nasypeme nakrájenou cibuli a zeleninu, osolíme ji, osmažíme. Poté do hrnce vrátíme porce kachny, přilijeme pivo s trochou vody, přikryjeme poklicí a dusíme, až je maso měkké. Během dušení podle potřeby přiléváme vodu, ke konci dušení poklici odklopíme, aby maso zčervenalo. Měkké porce kachny opět z hrnce vyndáme, zeleninu prolisujeme přes síto, zalijeme ji smetanou, rozšlehanou s moukou, omáčku dochutíme pepřem, solí a krátce provaříme.
 - 
                                4
Porce kachny přelité pivní omáčkou podáváme s vařenými bramborami.