Krůtí stehna dušená na víně
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
 - 100 g Cibule
 - 100 g Mrkev kořen
 - 100 g Petržel kořen
 - 50 ml Olej olivový
 - 500 ml Víno červené
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 3 ks Bobkový list
 - 5 ks Nové koření celé
 - 5 ks Pepř černý celý
 - 2 ks Tymián čerstvý
 - 4 ks Krůtí stehna
 - 2 ks Rozmarýn čerstvý
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 4 stroužek Česnek
 - 1 l Vývar drůbeží
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 2 polévková lžíce Protlak rajčatový sterilovaný
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 0.5 polévková lžíce Citronová kůra
 - 0.5 polévková lžíce Pomerančová kůra
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 999 kcal
 - Sacharidy 24 g
 - Tuky 40 g
 - Sodík 1114 mg
 - Bílkoviny 56 g
 - Uhlovodany 20 g
 - Cholesterol 183.5 mg
 - Draslík 1399.2 mg
 - Vláknina 16051.2 mg
 - Vitamín A 16051.2 mg
 - Vitamín B6 1.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 86.7 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 18 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky, oloupanou cibuli a česnek nakrájíme na osminky.
 - 
                                2
Pomerančovou a citronovou kůru nastrouháme.
 - 
                                3
Petrželovou nať drobně nasekáme.
 - 
                                4
Změklé máslo rozmícháme s hladkou moukou.
 - 
                                5
Stehna opláchneme, vykostíme, zbavíme šlach a kůže (z toho připravíme vývar). Maso nakrájíme na větší kostky, osolíme, opepříme a na rozpáleném olivovém oleji ze všech stran osmažíme dozlatova. Poté maso přeložíme do mísy.
 - 
                                6
Ve výpeku opečeme kořenovou zeleninu, poté přidáme cibuli a česnek, restujeme. Po 10 minutách vmícháme rajčatový protlak, chvilku zarestujeme, vmícháme víno, přidáme koření, bylinky, pečlivě promícháme a provaříme. Do omáčky přidáme orestované maso a zalijeme vývarem tak, aby bylo maso ponořené. Pod poklicí chvíli vaříme, poté vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 1,5 hodiny.
 - 
                                7
Upečené maso vyjmeme, do omáčky zašleháme připravené máslo, přimícháme citronovou a pomerančovou kůru a asi 15 minut za častého míchání povaříme. Následně omáčku propasírujeme, přidáme maso a necháme přejít varem.
 - 
                                8
Před podáváním přidáme petrželovou nať.