Bagna cauda
Suroviny
- 120 g Žampiony čerstvé
 - 230 g Brambory vařené
 - 120 g Máslo čerstvé
 - 50 g Sardinky v oleji
 - 225 ml Olej olivový extra panenský
 - 1 ks Paprika žlutá
 - 3 ks Celer řapíkatý
 - 1 ks Cibulka jarní
 - 1 ks Fenykl sladký - hlíza
 - 2 ks Červená řepa
 - 8 ks Ředkvička
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 0.5 ks Květák
 - 5 stroužek Česnek
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 526 kcal
 - Sacharidy 32 g
 - Tuky 42 g
 - Sodík 248 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 29 g
 - Cholesterol 23 mg
 - Draslík 1132.7 mg
 - Vláknina 18773.2 mg
 - Vitamín A 18773.2 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 63.9 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 19.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nakrájíme řapíky celeru na kousky asi 7 cm dlouhé, stejně dlouhé nakrájíme i čtvrtky mrkví, květák rozdělíme na růžičky a žampiony ozdobíme čtyřmi zářezy. Na obou koncích seřízneme jarní cibulky, na osminy pokrájíme červenou řepu a hlízu fenyklu, rozpůlíme brambory, dvěma zářezy ozdobíme ředkvičky a semen zbavíme a na silnější proužky nakrájíme papriku. Vše urovnáme na velkou mísu.
 - 
                                2
Z ančoviček slijeme olej, necháme okapat a nahrubo nakrájíme. Na velmi mírném ohni rozpálíme olej a za stálého míchání na něm zahříváme česnek a ančovičky do té doby, než se začnou rozpadat. Pak přidáme máslo a po jeho rozpuštění přelijeme tuto směs do misky, kterou položíme doprostřed mísy se zeleninou a servírujeme s italským chlebem.