Kořeněná zelňačka s houbami
Suroviny
- 30 g Houby sušené
 - 60 g Celer bulvový
 - 60 g Mrkev kořen
 - 60 g Petržel kořen
 - 50 g Sádlo škvařené
 - 50 g Mouka pšeničná hladká
 - 300 g Vepřová plec
 - 250 g Klobása ostravská
 - 240 g Zelí kysané
 - 1 kávová lžička Majoránka
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Cibule
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 4 stroužek Česnek
 - 2 l Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 463 kcal
 - Sacharidy 18 g
 - Tuky 61 g
 - Sodík 312 mg
 - Bílkoviny 22 g
 - Uhlovodany 10 g
 - Cholesterol 52.3 mg
 - Draslík 531 mg
 - Vláknina 6551.2 mg
 - Vitamín A 6551.2 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 21.1 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Maso očistíme, zelí překrájíme, zeleninu oloupeme, česnek utřeme se špetkou soli, cibuli nakrájíme najemno. Ve vodě s 1 lžičkou soli uvaříme doměkka maso s houbami a celou klobásou. Když je maso poloměkké, přidáme zeleninu, zelí i s nálevem a dovaříme.
 - 
                                2
V mezičase v silnostěnném hrnci zpěníme na sádle cibuli, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zředíme ji 200 ml vody, když se začne jíška vařit, zašleháme vývar se zelím, z něhož jsme vyjmuli maso, kořenovou zeleninu a klobásu. Vše nakrájíme na drobnější kostky a vrátíme do polévky. Před koncem varu ochutíme pepřem, majoránkou a utřeným česnekem.