Zeleninová polévka s černým kořenem
Suroviny
- 400 g Černý kořen
 - 100 g Hlíva ústřičná
 - 100 g Celer bulvový
 - 250 g Mrkev kořen
 - 150 g Petržel kořen
 - 300 g Pórek
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř citronový
 - 1 kávová lžička Bazalka
 - 1 kávová lžička Estragon
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 kávová lžička Saturejka
 - 1 ks Citrony
 - 1 ks Chilli paprička
 - 1 ks Bobkový list
 - 2 ks Šalotka
 - 1.5 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 0.5 polévková lžíce Řeřicha
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
 - 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 337 kcal
 - Sacharidy 59 g
 - Tuky 153 g
 - Sodík 958 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 53 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 1219.6 mg
 - Vláknina 21762.7 mg
 - Vitamín A 21762.7 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 101.3 mg
 - Vitamín E 3.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nakládaný černý kořen scedíme, pokrájíme ho na kolečka, vložíme do misky a pokapeme citronem. Čerstvou hlívu ústřičnou očistíme, omyjeme a pokrájíme na proužky. Chilli papričku omyjeme, rozkrojíme zbavíme semínek a pokrájíme na tenké nudličky.
 - 
                                2
V hrnci si rozpálíme olivový olej a hlívu s černým kořenem a papričkou orestujeme.
 - 
                                3
Přilijeme 1 litr zeleninového bujonu, ochutíme solí, citronovým pepřem a pomalu vaříme přibližně 8 minut.
 - 
                                4
Polévku posypeme omytou, drobně pokrájenou řeřichou a podáváme.
 - 
                                5
Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
 - 
                                6
Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
 - 
                                7
Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
 - 
                                8
V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
 - 
                                9
Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
 - 
                                10
Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.