Vlčický králík
Suroviny
- 25 g Celer bulvový
 - 60 g Cibule
 - 750 g Králičí maso
 - 75 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 30 g Mrkev kořen
 - 30 g Slanina vepřová
 - 25 g Petržel kořen
 - 50 g Houby nakládané
 - 2.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1.5 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 kávová lžička Hořčice
 - 2 ks Bobkový list
 - 4 ks Nové koření celé
 - 4 ks Jalovec
 - 3 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 75 dl Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 853 kcal
 - Sacharidy 35 g
 - Tuky 75 g
 - Sodík 772 mg
 - Bílkoviny 46 g
 - Uhlovodany 18 g
 - Cholesterol 212.5 mg
 - Draslík 728.4 mg
 - Vláknina 3640.9 mg
 - Vitamín A 3640.9 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 9.8 mg
 - Vitamín E 2.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 20.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kořenovou zeleninu: mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme, nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli očistíme a drobně pokrájíme. Slaninu pokrájíme na proužky. Nakládané hříbky scedíme a necháme odkapat.
 - 
                                2
Omytého králíka omyjeme, osušíme, rozporcujeme a prošpikujeme proužky slaniny. Porce králíka ještě osolíme a opepříme.
 - 
                                3
V pekáči rozehřejeme olej s máslem, zeleninu osmažíme dozlatova. Pak na zeleninu položíme porce králíka, podlijeme vodou, přidáme bobkový list, nové koření, jalovec, pekáč zakryjeme a dáme do předem vyhřáté trouby péct.
 - 
                                4
Králíka pečeme zakrytého pří 250 °C přibližně 30 minut, pak pokrývku odložíme a pečeme při mírnější teplotě (200 °C) přibližně dalších 30 minut. Často maso poléváme šťávou a otáčíme ho.
 - 
                                5
Upečeného králíka vyjmeme, odložíme do mísy a zakryjeme, abychom ho uchovali horkého. Zeleninu v pekáči poprášíme moukou, promícháme a osmažíme. Pak omáčku zředíme smetanou a hořčicí. Necháme přejít varem, vyjmeme bobkový list, kuličky koření, omáčku rozmixujeme. Dochutíme podle potřeby solí i podle chuti cukrem. Zamícháme nakládané houby a necháme přejít varem asi 3 minuty.
 - 
                                6
Porce králíka poléváme omáčkou a podáváme.