Treska na smetaně
Suroviny
- 20 g Cibule
 - 60 g Máslo čerstvé
 - 30 g Sýr Parmezán
 - 5 g Sůl
 - 3 g Pepř černý mletý
 - 10 g Petržel - nať
 - 250 g Žampiony čerstvé
 - 30 g Strouhanka
 - 5 g Pepř černý celý
 - 750 g Treska aljašská
 - 30 g Mouka pšeničná hladká
 - 300 ml Mléko polotučné
 - 10 ml Citronová šťáva
 - 1 ks Bobkový list
 - 3 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 325 kcal
 - Sacharidy 14 g
 - Tuky 15 g
 - Sodík 635 mg
 - Bílkoviny 34 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 81.5 mg
 - Draslík 820.4 mg
 - Vláknina 2508.6 mg
 - Vitamín A 2508.6 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 10.6 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 18.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do hrnce nalijeme mléko, přidáme cibuli, celý pepř, bobkový list a přivedeme k varu. Odstavíme, přikryjeme a necháme 10 minut vyluhovat. Mělkou zapékací mísu vymažeme máslem.
 - 
                                2
Tresku nakrájíme na kousky velké 7 cm a klademe je v jedné vrstvě na mísu. Osolíme a opepříme.
 - 
                                3
V hrnci rozpustíme polovinu másla, přidáme citronovou šťávu, nakrájené žampiony, osolíme, opepříme a zvolna za občasného míchání asi 5 minut smažíme, až houby změknou. Děrovanou naběračkou houby vyjmeme a klademe je na vrstvu rybích kousků.
 - 
                                4
Ochucené mléko scedíme a odložíme stranou. V hrnci rozehřejeme zbylé máslo, přidáme mouku a průběžně promícháváme ji lehce opražíme. Postupně přimícháme ochucené mléko. Průběžně promícháváme a vaříme omáčku do zhoustnutí. Přimícháme smetanu, osolíme, opepříme a prohřejeme.
 - 
                                5
Omáčku nalijeme na rybu s houbami, vše posypeme strouhankou a strouhaným parmezánem. Pečeme 25-30 minut v předehřáté troubě při 190°C, až je ryba propečená a povrch dozlatova. Ozdobíme petrželovou natí a servírujeme.