Polévka lišková
Suroviny
- 125 g Máslo čerstvé
 - 300 g Lišky čerstvé
 - 400 g Fazolové lusky zelené
 - 200 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 2 ks Cibule
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Kmín celý
 - 1 špetka Paprika mletá sladká
 - 2 stroužek Česnek
 - 1.5 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 polévková lžíce Houbové koření
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 376 kcal
 - Sacharidy 18 g
 - Tuky 32 g
 - Sodík 82 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 15 g
 - Cholesterol 57.5 mg
 - Draslík 297 mg
 - Vláknina 7355.7 mg
 - Vitamín A 7355.7 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 16.7 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 85.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Orestujeme zprudka na másle. Posypeme kmínem a stroužky česneku oloupeme a pokrájíme na tenké plátky. Obojí lehce poprášíme hladkou moukou a opět restujeme. Na plotnu si připravíme hrnec do něhož vlijeme litr vody. Přivedeme k varu a vsypeme houbové koření. Zamícháme. Vzniklým houbovým vývarem zalijeme orestovanou cibuli a česnek. Na mírném ohni pozvolna vaříme 10 minut.
 - 
                                2
Omyjeme si zelené fazolky a rozkrájíme na asi 2 cm kousky. Vložíme je do hrnce s vodou a přivedeme k varu. Vaříme asi 5 minut, potom vodu slijeme a přendáme do studené vody, případně do této vody můžeme vhodit i několik kostek ledu.
 - 
                                3
Ochlazením zajistíme, že fazolky neztratí barvu a zůstanou zelené. Povařené fazolky vložíme do houbového vývaru a vlijeme do něho smetanu. Pokrájíme si lišky a vložíme na pánev s rozpáleným máslem. Posypeme kmínem a zprudka orestujeme. Orestované houby přidáme do připraveného základu polévky. Polévku ještě na mírném ohni 5 minut provaříme. Na závěr ji dochutíme solí, pepřem a paprikou.