Bramborovo-mrkvové pyré
Suroviny
- 700 g Brambory
 - 200 g Máslo čerstvé
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 500 g Mrkev kořen
 - 200 g Houby čerstvé
 - 30 g Cibulka jarní
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 10 ks Tymián čerstvý
 - 2 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 4 l Voda pitná
 - 3 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 polévková lžíce Cukr krupice
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 510 kcal
 - Sacharidy 36 g
 - Tuky 183 g
 - Sodík 146 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 30 g
 - Cholesterol 78.8 mg
 - Draslík 870.4 mg
 - Vláknina 27372.2 mg
 - Vitamín A 27372.2 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 110.7 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 50.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Bramborové pyré: Brambory ve slupce důkladně omyjeme, a uvaříme je v hrnci s osolenou vodou. Přidáme také snítek tymiánu. Uvařené brambory scedíme, necháme vychladnout, oloupeme a rozmačkáme je na pyré.
 - 
                                2
Mrkvové pyré: Mrkev omyjeme, očistíme, vložíme do osolené vody a vaříme téměř doměkka. Potom ji scedíme, necháme také vychladnout a nakrájíme na větší kousky. V kastrůlku rozehřejeme polovinu dávky másla, zpěníme na něm nakrájenou jarní cibulku, přidáme nakrájenou mrkev, cukr a vše necháme zkaramelizovat. Suroviny zalijeme 5 dl vody, vložíme snítek tymiánu a za občasného míchání povaříme pod poklici tak dlouho, aby nám mrkev změkla. Po dobu vaření dolijeme občas vodu. Uvařenou mrkev mačkadlem rozmačkáme na pyré.
 - 
                                3
Mrkvové a bramborové pyré smícháme spolu, přilijeme smetanu, přidáme 100 g máslo. Podle vlastní chutě dochutíme solí, pepřem a vše důkladně promícháme.
 - 
                                4
Příprava hub: Houby očistíme, opláchneme pod tekoucí vodou, necháme okapat. Těsně před podáváním je orestujeme v pánvi na rozehřátém másle, dochutíme solí a pepřem.