Svíčková se žampiony
Suroviny
- 50 g Anglická slanina
 - 600 g Hovězí svíčková
 - 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 250 g Žampiony čerstvé
 - 50 g Sádlo škvařené
 - 120 g Zelenina kořenová
 - 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 2 ks Nové koření celé
 - 1 ks Citronová kůra
 - 4 ks Pepř černý celý
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Cukr krupice
 - 1 špetka Tymián sušený
 - 3 dl Zakysaná smetana
 - 1 hrnek Hovězí vývar základní
 - 3 polévková lžíce Víno bílé
 - 4 polévková lžíce Olej stolní
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 767 kcal
 - Sacharidy 45 g
 - Tuky 41 g
 - Sodík 596 mg
 - Bílkoviny 47 g
 - Uhlovodany 36 g
 - Cholesterol 126.3 mg
 - Draslík 1469.2 mg
 - Vláknina 25992.1 mg
 - Vitamín A 25992.1 mg
 - Vitamín B6 1.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 16.4 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Slaninou protkneme odblaněnou svíčkovou, osolíme a ze všech stran prudce osmahneme na oleji.
 - 
                                2
Nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu osmahneme na části sádla, přidáme bobkový list, pepř, nové koření, tymián a citrónovou kůru.
 - 
                                3
Zalijeme vývarem nebo vodou, osolíme a povaříme.
 - 
                                4
Do základu dáme opečenou svíčkovou, přikryjeme a v troubě udusíme.
 - 
                                5
Během dušení maso obrátíme.
 - 
                                6
Měkké maso vyndáme, šťávu zahustíme světlou jíškou, připravenou ze zbytku sádla a hladké mouky.
 - 
                                7
Povaříme a zjemníme rozšlehanou smetanou.
 - 
                                8
Omáčku můžeme vylepšit bílým vínem, přidáme dle chuťi trochu octa, cukru a opět povaříme a přecedíme.
 - 
                                9
Přidáme nakonec žampiony podušené na troše sádla a vody.
 - 
                                10
Nakrájíme maso, dáme na mísu, obložíme žampiony, podlijeme trochou omáčky a větší část omáčky podáváme v omáčníku.
 - 
                                11
Podáváme s knedlíkem nebo s rýží.