Půlměsíce z křehkého těsta
Suroviny
- 130 g Anglická slanina
- 150 g Žampiony čerstvé
- 250 g Linecké (křehké) těsto
- 1 ks Cibule
- 2 ks Petržel - nať
- 1 ks Celer řapíkatý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř cayenský
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mléko polotučné
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 148 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 7 g
- Sodík 113 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 9.5 mg
- Draslík 83 mg
- Vláknina 649.7 mg
- Vitamín A 649.7 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.3 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Na pánvi rozpálíme olej a máslo, přidáme nasekanou cibuli a celer se slaninou nakrájenou na kostičky. Chvíly opékáme, pak přidáme žampióny nakrájené na plátky. Dusíme až se vypaří všechna tekutina. Osolíme, opepříme, přidáme protlak a nasekanou petrželku. 
- 
                                2Křehké těsto vyválíme a vykrájíme 12 kruhů o průměru 10-12 cm. Na jednu polovinu kruhu dáme asi 1 lžíci houbové náplně. Okraje kruhů potřeme bílkem, pak kruhy přeložíme napůl a okraje pevně přitiskneme. 
- 
                                3Žloutek rozmícháme s mlékem a potřeme jím horní plochu taštiček. Plech vytřeme máslem a taštičky na něj rozložíme. Pečeme v předehřáté troubě na 220 °C asi 20 minut do zlatohněda. 
- 
                                4Taštičky můžeme podávat teplé i studené. 
- 
                                5
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        