Kuře na žampionech s chřestem
Suroviny
- 100 g Pórek
- 200 g Celer bulvový
- 50 g Máslo čerstvé
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 175 g Chřest bílý
- 150 g Žampiony čerstvé
- 60 ml Víno bílé
- 15 ml Citronová šťáva
- 60 ml Smetana 12% (konzumní)
- 1 kávová lžička Hřebíček
- 1 ks Kuře
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1.5 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1155 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 164 g
- Sodík 442 mg
- Bílkoviny 86 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 401.1 mg
- Draslík 1263.6 mg
- Vláknina 9079.3 mg
- Vitamín A 9079.3 mg
- Vitamín B6 1.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.6 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 35.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do velkého pekáče dáme kuře s pórkem, mrkví, celerem, cibulí a hřebíčkem. Vše zalijeme vroucí vodou a poté kuře ještě potřeme solí a pepřem. Necháme pak cca hodinu vařit na mírném ohni. Kuře by mělo změknout.
-
2
Kuře vyndáme a přendáme na talíř. Vývar scedíme od zeleniny a odlijeme si 500ml. Zeleninu již nevyužijeme. Z kuřete odstraníme kůži a rozkrájíme na plátky.
-
3
Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme víno a mouku. Pomalu pak přidáváme odlitý vývar z kuřete. Směs neustále mícháme a vaříme cca pět minut. Poté na pánev přidáme chřest, žampiony a citronovou šťávu. Po třech minutách vaření přidáme vajíčko se smetanou. Pořádně vše zamícháme a na závěr dochutíme solí a pepřem.