Sicilské lasagne

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 140 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 60 g Cibule
  • 150 g Játra kuřecí
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 60 g Mrkev kořen
  • 100 g Sýr Parmezán
  • 5 g Sůl
  • 5 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 3 g Muškátový oříšek
  • 60 g Celer řapíkatý
  • 500 g Hovězí maso mleté
  • 400 g Lasagne
  • 40 g Mouka pšeničná hladká
  • 560 ml Mléko polotučné
  • 250 ml Víno červené
  • 250 ml Protlak rajčatový
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 549 kcal
  • Sacharidy 54 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 748 mg
  • Bílkoviny 31 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 132.4 mg
  • Draslík 366.3 mg
  • Vláknina 1849 mg
  • Vitamín A 1849 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Najemno nakrájenou mrkev, cibuli a celer smažíme na oleji a másle při střední teplotě doměkka. Zesílíme oheň a přidáme mleté maso. Smažíme je, až změní barvu. Případné hrudky rozmačkáme vařečkou. Přidáme nakrájená kuřecí játra a jakmile změní barvu, přidáme rajčatový protlak, víno, petrželku, sůl a pepř. Vaříme mírným varem 45 minut.

  • 2

    Bešamelová omáčka: Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Odstavíme ji a postupně vmícháme mléko. Průběžně promícháváme, přivedeme k varu a mícháme do zhoustnutí. Potom povaříme ještě asi minutu. Přidáme muškátový oříšek, sůl a pepř.

  • 3

    Plátky těsta povaříme asi 5 minut ve slané vodě, vyjmeme a odložíme na vlhký ubrousek.

  • 4

    Troubu předehřejeme na 180 °C. Mísu vytřeme rozehřátým máslem, na dno upravíme vrstvu masové směsi. Následuje tenká vrstva bešamelové omáčky. Je-li bešamel příliš hustý, mírně jej zahřejeme, aby se lépe rozléval. Navrch položíme plátky těsta, lehce je přitlačíme. Vrstvy střídáme, dokud nespotřebujeme všechny suroviny. Končíme vrstvou bešamelu, kterou posypeme parmezánem. Lasagne zapékáme 35-40 minut dozlatova. Před krájením necháme pokrm asi 15 minut odpočinout.

Komentáře k receptu