Ruský boršč s hovězím masem
Suroviny
- 200 g Červená řepa
 - 300 g Brambory
 - 200 g Zelí hlávkové bílé
 - 200 g Celer bulvový
 - 800 g Hovězí maso přední
 - 200 g Petržel kořen
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Kopr čerstvý
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 ks Chilli paprička
 - 1 ks Pórek
 - 3 ks Rajčata
 - 2 ks Cibule lahůdková
 - 1 ks Bobkový list
 - 3 ks Nové koření celé
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Česnek
 - 1.5 l Voda pitná
 - 4 polévková lžíce Zakysaná smetana
 - 0.09 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
 - 1 polévková lžíce Nakládaný zelený pepř
 - 0.5 polévková lžíce Cukr krupice
 - 0.04 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 446 kcal
 - Sacharidy 40 g
 - Tuky 152 g
 - Sodík 569 mg
 - Bílkoviny 40 g
 - Uhlovodany 33 g
 - Cholesterol 102.1 mg
 - Draslík 1592 mg
 - Vláknina 19379.8 mg
 - Vitamín A 19379.8 mg
 - Vitamín B6 1.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 97.7 mg
 - Vitamín E 2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve očistíme, omyjeme a nakrájíme všechnu potřebnou zeleninu. Hlávkové zelí pokrájíme na tenké nudličky, červenou řepu nakrájíme na hranolky. Oloupaná rajčata a brambory pokrájíme na kostky, lahůdkovou cibulku a mrkev nakrájíme na kolečka. Kopr omyjeme, drobně pokrájíme a odložíme do misky.
 - 
                                2
Do hrnce dáme rozehřát máslo s olejem. Lahůdkovou cibulku zpěníme, přidáme pokrájená rajčata, promícháme, podusíme a zalijeme čistým hovězím vývarem (1 litr). Dále do vývaru přidáme pokrájené zelí, brambory, červenou řepu, mrkev, bobkový list, nové koření, sůl a vše vaříme přibližně 20 minut do změknutí zeleniny. Ke konci vaření přimícháme 2 lžíce rajčatového protlaku a 1/2 lžíce cukru. Vložíme pokrájené maso na větší kostky, promícháme a povaříme ještě 5-7 minut. Podle chuti boršč dochutíme solí.
 - 
                                3
Ruský boršč nalijeme do talířů, do každé porce vložíme lžíci zakysané smetany a posypeme špetkou kopru. Podáváme s chlebem.
 - 
                                4
Hovězí světlý vývar [27325]:
 - 
                                5
Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.
 - 
                                6
Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody, aby všechny ingredience byly ponořené. Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.
 - 
                                7
Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru.
 - 
                                8
Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.
 - 
                                9
Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.