Hovězí polévka po švýcarsku
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
 - 200 g Celer bulvový
 - 100 g Hlíva ústřičná
 - 100 g Žampiony čerstvé
 - 100 g Houby čerstvé
 - 800 g Hovězí maso přední
 - 800 g Hovězí maso přední
 - 200 g Petržel kořen
 - 200 g Petržel kořen
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Pórek
 - 1 ks Pórek
 - 1 ks Česnek
 - 1 ks Česnek
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 ks Chilli paprička
 - 1 ks Chilli paprička
 - 4 ks Cibulka jarní
 - 2 špetka Sůl
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 3 polévková lžíce Mouka polohrubá
 - 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 0.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
 - 1 polévková lžíce Nakládaný zelený pepř
 - 1 polévková lžíce Nakládaný zelený pepř
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 954 kcal
 - Sacharidy 52 g
 - Tuky 213 g
 - Sodík 1114 mg
 - Bílkoviny 94 g
 - Uhlovodany 45 g
 - Cholesterol 254 mg
 - Draslík 2800.3 mg
 - Vláknina 25831.2 mg
 - Vitamín A 25831.2 mg
 - Vitamín B6 2.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 173.1 mg
 - Vitamín E 4.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 27 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Hlívu ústřičnou, hříbky a žampiony očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Jarní cibulku i s natí očistíme, omyjeme a pokrájíme na kroužky.
 - 
                                2
V hrnci si rozehřejeme máslo s olejem, na něm zpěníme cibulku, po chvilce přidáme houby, které podusíme doměkka, pak přilijeme 1 litr scezeného hovězího vývaru. Polévku povaříme 5 minut, dochutíme solí, pepřem a podáváme s pokrájeným vaječným svítkem.
 - 
                                3
Vaječný svítek s bylinkami [27627]:
 - 
                                4
Ze třech vajec si po rozklepnutí oddělíme žloutky a bílky zvlášť.
 - 
                                5
Bílky v míse vyšleháme na tuhý sníh, přimícháme k němu žloutky a postupně 3 lžíce polohrubé mouky s 2 špetkami soli. Zelenou petrželovou nať promyjeme, vodu setřepeme, drobně pokrájíme a zamícháme do vaječné směsi.
 - 
                                6
Ve větší pánvi si rozpálíme olej, vaječnou směs rozlijeme po pánvi (jako palačinku) a z obou stran ji osmažíme pozvolna dozlatova.
 - 
                                7
Vychladlý svítek nakrájíme na tenké nudličky, které dáme těsně před podáváním do polévky. Pokud nakrájený svítek dáme do misky, každý si do polévky může nabrat tolik svítku, kolik chce.
 - 
                                8
Hovězí světlý vývar [27325]:
 - 
                                9
Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.
 - 
                                10
Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.
 - 
                                11
Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.
 - 
                                12
Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru.
 - 
                                13
Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.
 - 
                                14
Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.Hovězí světlý vývar [27325]:
 - 
                                15
Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.
 - 
                                16
Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.
 - 
                                17
Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.
 - 
                                18
Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru.
 - 
                                19
Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.
 - 
                                20
Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.