Valašská hovězí kližka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 900 g Hovězí kližka
  • 100 g Mrkev kořen
  • 50 g Celer bulvový
  • 50 g Petržel kořen
  • 100 g Pórek
  • 6 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 1 kávová lžička Tymián čerstvý
  • 1 kávová lžička Rozmarýn čerstvý
  • 1 kávová lžička Majoránka
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Cibule
  • 2 špetka Chilli koření mleté
  • 2.5 dl Masový vývar
  • 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 5 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 566 kcal
  • Sacharidy 23 g
  • Tuky 88 g
  • Sodík 617 mg
  • Bílkoviny 51 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 27.5 mg
  • Draslík 268.5 mg
  • Vláknina 16845.5 mg
  • Vitamín A 16845.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 25.5 mg
  • Vitamín E 3.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytou a osušenou hovězí kližku nakrájíme na plátky.

  • 2

    V misce promícháme čerstvě roztlučený pepř 4 barev s čerstvým tymiánem, rozmarýnem, majoránkou, mletým chilli, solí a plátky masa směsí potřeme. Očištěné cibule pokrájíme nadrobno.

  • 3

    V hlubší pánvi rozpálíme olej a plátky masa z každé strany krátce restujeme, přibližně po 1 minutě. Přidáme cibuli, promícháme a krátce asi minutu společně restujeme. Pak opatrně přilijeme masový vývar a pod pokličkou při mírné teplotě maso dusíme přibližně 80 minut.

  • 4

    Mezitím očistíme, omyjeme a na kostičky pokrájíme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel. Omytý pórek nakrájíme na tenké proužky. Petrželovou nať omyjeme, drobně pokrájíme a odložíme do misky.

  • 5

    Přibližně 25-30 minut před dovařením doložíme kromě petrželky všechnu zeleninu. Před dovařením přimícháme rajčatový protlak, dochutíme solí, přimícháme smetanu s petrželkou.

  • 6

    Maso rozdělíme na porce, přelijeme omáčkou se zeleninou a podáváme.

Komentáře k receptu