Rostbífový předkrm s chřestem
Suroviny
- 800 g Hovězí roštěnka vys. peč.
 - 70 g Sýr Parmezán
 - 150 g Chřest sterilovaný
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 12 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 3 ks Bageta
 - 3 stroužek Česnek
 - 1.5 dl Salátový dressing-jogurtový
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
 - 3 polévková lžíce Máslo bylinkové
 - 3 polévková lžíce Bazalka
 - 1 polévková lžíce Sherry brandy
 - 4 polévková lžíce Tymián čerstvý
 - 3 polévková lžíce Hořčice kremžská
 - 0.47 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1366 kcal
 - Sacharidy 129 g
 - Tuky 54 g
 - Sodík 2284 mg
 - Bílkoviny 89 g
 - Uhlovodany 129 g
 - Cholesterol 231.9 mg
 - Draslík 411.4 mg
 - Vláknina 33726.3 mg
 - Vitamín A 33726.3 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 17.7 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Studený rostbíf nakrájíme na tenké plátky (320 g). Konzervovaný chřest scedíme a pak ho nakrájíme na kousky velikosti plátků bagety. Kopr omyjeme, lístky otrháme a odložíme na ozdobu.
 - 
                                2
Bagety nakrájíme zešikma na plátky silné 1 cm. Potřeme je bylinkovým máslem, dáme na plech a zapečeme je v předem vyhřáté troubě na 200°C. Zapékáme je asi 5 minut. Horké bagety obložíme plátky rostbífu, ozdobíme kousky chřestu, které polijeme salátovým dresingem (po 1 lžičce), posypeme nastrouhaným parmazánem a dozdobíme lístky kopru a servírujeme.
 - 
                                3
Rostbíf z vysokého roštěnce:
 - 
                                4
Hovězí vysoký roštěnec zbavíme tuku, blan a šlach. Špalíček masa převážeme kuchyňským provázkem (přibližně 3 x delším, než je délka hovězího špalíčku). Provázek obtočíme na jednom konci a zavážeme. Zbylý provázek 2 x podvlékneme a vytvoříme větší smyčku, stočíme ji a navlékneme na maso. Takto postupně ovážeme celý špalíček masa roštěnce.
 - 
                                5
Připravíme si marinádu: Čerstvý tymián s bazalkou omyjeme a drobně pokrájíme. Dáme je do misky, přidáme hořčici, rozetřený česnek, Sherry Brandy, olej, čerstvě pomletý pepř a sůl. Marinádu důkladně promícháme. Maso na plytkém talíři potřeme vzniklou hustou kašičkou a necháme ho marinovat minimálně 2 hodiny (ideální je nechat maso marinovat přes noc). Maso 2-3 x za dobu marinování otočíme.
 - 
                                6
V pánvi si rozpálíme 1-2 lžíce oleje a maso zprudka restujeme z každé strany přibližně po 2-3 minutách dozlatova.
 - 
                                7
Hovězí rostbíf dáme v zapékací míse do předem vyhřáté trouby na 190°C péct. Pečeme 35-45 minut (podle síly špalíčku masa). Po upečení maso uvnitř by mělo být krvavé až růžové. Pokud by se peklo déle, bylo by úplně propečené. Dáváme si pozor na čas!
 - 
                                8
Upečený rostbíf vyjmeme z trouby, provázek odstraníme. Teplé maso nakrájíme na silnější plátky až po 15 minutách.
 - 
                                9
Studený rostbíf servírujeme tak, že ho nakrájíme na velmi tenké plátky.