Chodské hovězí závitky s hříbky
Suroviny
- 100 g Brambory
 - 800 g Hovězí roštěnka vys. peč.
 - 100 g Slanina vepřová
 - 5 kávová lžička Hořčice
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 kávová lžička Maizena - kukuřičný škrob
 - 4 ks Cibule
 - 2 ks Okurky nakládané
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Hříbky čerstvé
 - 1 l Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 824 kcal
 - Sacharidy 26 g
 - Tuky 51 g
 - Sodík 2549 mg
 - Bílkoviny 68 g
 - Uhlovodany 23 g
 - Cholesterol 307.1 mg
 - Draslík 812.3 mg
 - Vláknina 10624.5 mg
 - Vitamín A 10624.5 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 12 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dva menší brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na tenké nudličky. Očištěné 2 hříbky omyjeme a nakrájíme na podlouhlé plátky. Čtyři cibule oloupeme, z toho 3 cibule nakrájíme nadrobno, jednu nakrájíme podélně na plátky.
 - 
                                2
Hovězí roštěnec omyjeme, osušíme, nakrájíme 4 plátky silné asi 1.5 cm. Okraje nařízneme na několika místech. Plátky z každé strany osolíme, opepříme a naklepeme. Jednu stranu potřeme plnotučnou hořčicí (1 lžička na jeden plátek). Na každý plátek položíme tenký plátek slaniny. Na slaninu položíme nudličky brambor, 1/4 vejce, 1/4 okurky, plátek cibule a 2-3 plátky hříbku. Maso zatočíme do závitku a stáhneme nití tak, aby byl celý uzavřený. Závitky obalíme v hladké mouce.
 - 
                                3
Očištěné cibule drobně pokrájíme. V hrnci rozpálíme sádlo, na kterém zprudka závitky orestujeme z každé strany dozlatova. Vyjmeme je z omastku, na který dáme pokrájenou cibuli a osmažíme ji dozlatova. Závitky vrátíme do hrnce, přilijeme horkou vodu a pod poklicí dusíme přibližně 90 minut. Občas musíme závitky promíchat. Měkké závitky vyjmeme ze šťávy, zbavíme nití a odložíme do druhého hrnce.
 - 
                                4
Ve skleničce rozmícháme 1-2 lžičky Maizeny. Šťávu ze závitků dochutíme solí, hořčicí (1 lžička) a rozmixujeme tyčovým mixerem. Znovu přivedeme k varu a zahustíme Maizenou. Krátce, asi 0.5 minuty, povaříme, přelijeme ji na maso a podáváme.