Roštěnec vařený se zeleninou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Máslo čerstvé
  • 100 g Mrkev kořen
  • 50 g Cibulka jarní
  • 50 g Tymián čerstvý
  • 250 g Hrachové lusky
  • 50 g Kerblík
  • 1 ks Cibule
  • 0.5 ks Citrony
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 4 ks Bobkový list
  • 6 ks Pepř černý celý
  • 2 ks Kosti hovězí morkové
  • 4 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř bílý
  • 2 l Voda pitná
  • 1 kg Hovězí roštěnka vys. peč.
  • 4 polévková lžíce Hovězí vývar základní
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 5545 kcal
  • Sacharidy 22 g
  • Tuky 560 g
  • Sodík 294 mg
  • Bílkoviny 84 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 520.1 mg
  • Draslík 906.4 mg
  • Vláknina 14086.3 mg
  • Vitamín A 14086.3 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 77.9 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 71.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Maso a kosti opláchneme a osušíme.

  • 2

    Na plotnu dáme velký hrnec a rozehřejeme jej. Vložíme do něj oloupanou a rozpůlenou cibuli řeznou plochou dolů. Opečeme ji na řezné ploše dohněda. Přidáme k ní kosti, sůl, pepř, tymián a bobkový list. Zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu.

  • 3

    Vložíme maso do vroucí vody a ztlumíme plamen. Vaříme doměkka jednu hodinu.

  • 4

    Oškrábeme mrkev a nakrájíme ji na kostičky. Hrachové lusky omyjeme a odkrojíme z nich oba konce. Cibuli oloupeme a odstraníme z ní část s kořínky a zelenou nať.

  • 5

    Vyzkoušíme, je-li maso měkké, po stisku by mělo pružit. Pokud je dostatečně měkké, vyjmeme je a zabalíme do alobalu. Přidáme do vývaru zeleninu a 10 minut vaříme.

  • 6

    Mezitím připravíme omáčku. V hlubší pánvi rozpustíme máslo.

  • 7

    Do hrnce s vodou vložíme nerezovou misku, ve které ušleháme do pěny vaječné žloutky společně s masovým vývarem. Do pěny potom postupně zašleháváme rozehřáté máslo tak, aby sraženiny z másla zůstaly na dně. Přidáme nadrobno nasekaný kerblík, osolíme, opepříme a přilijeme citronovou šťávu.

  • 8

    Vyjmeme zeleninu a přidáme ji k masu. Zalijeme trochou vývaru a podáváme společně s omáčkou.

Komentáře k receptu