Hovězí špízy s křenovou omáčkou
Suroviny
- 200 g Zakysaná smetana
 - 1 kávová lžička Hořčice Dijonská
 - 1 ks Křen
 - 2 hrst Pažitka
 - 1 špetka Sůl
 - 0.5 dl Olej olivový
 - 0.5 kg Hovězí roštěnka níz. peč.
 - 2 polévková lžíce Víno portské
 - 1 polévková lžíce Balsamico ocet
 - 2 polévková lžíce Worcester (worcesterská omáčka)
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 546 kcal
 - Sacharidy 12 g
 - Tuky 42 g
 - Sodík 238 mg
 - Bílkoviny 30 g
 - Uhlovodany 12 g
 - Cholesterol 97 mg
 - Draslík 1012.2 mg
 - Vláknina 7400 mg
 - Vitamín A 7400 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 153.5 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Křen oloupeme, omyjeme a najemno ho nastrouháme. Hovězí maso omyjeme, osušíme a rozkrájíme na kostičky.
 - 
                                2
V míse smícháme 1 lžíci nastrouhaného křenu, olivový olej, worcesterovou omáčku, víno a ocet. Do marinády vložíme nakrájené maso, misku přikryjeme potravinářskou fólií a dáme na 30 minut do chladničky.
 - 
                                3
V druhé misce si připravíme křenovou omáčku. Zbývající nastrouhaný křen smícháme se zakysanou smetanou, hořčicí a jemně nasekanou pažitkou. Omáčku podle chuti osolíme a dáme do chladničky.
 - 
                                4
Maso po vyjmutí z chladničky necháme chvíli ohřát v pokojové teplotě, a poté ho napícháme na dřevěné špejle, namočené ve vodě.
 - 
                                5
V pánvi rozehřejeme olej, špízy v něm pečeme z každé strany 3 minuty a podáváme s vychlazeným křenovým dipem v miskách.