Svíčková Wellington

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 700 g Hovězí svíčková
  • 600 g Listové těsto
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 8 g Petržel - nať
  • 300 g Žampiony čerstvé
  • 250 g Telecí maso mleté
  • 125 ml Mléko polotučné
  • 30 ml Olej olivový
  • 30 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Žemle tuková
  • 3 ks Šalotka
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 2 špetka Paprika mletá sladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1379 kcal
  • Sacharidy 94 g
  • Tuky 72 g
  • Sodík 333 mg
  • Bílkoviny 74 g
  • Uhlovodany 25 g
  • Cholesterol 497.9 mg
  • Draslík 1547.7 mg
  • Vláknina 6734.8 mg
  • Vitamín A 6734.8 mg
  • Vitamín B6 2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 15.6 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Maso osolíme a opepříme. Šalotky oloupeme a pokrájíme najemno. Housku pokrájíme na kostičky, namočíme do mléka a necháme 10 minut máčet, poté vyjmeme a vymačkáme přebytečné mléko. Žampiony očistíme a pokrájíme na velice drobné kousky, stejně jako petržel.

  • 2

    Olej rozpálíme a po dobu osmi minut na něm smažíme ze všech stran maso, poté vyjmeme z pánve a necháme vychladnout.

  • 3

    Máslo rozpálíme, přidáme šalotku, žampiony, petržel a dusíme do odpaření veškeré tekutiny. Namočenou housku dáme do mísy, přidáme houbovou směs a mleté maso. Přimícháme dvě vejce, papriku, osolíme a opepříme. Vypracujeme hladkou hmotu. Těsto vyválíme na pomoučeném vále do plátu. Velikost přizpůsobíme velikosti masa, tak, aby se povedlo pohodlně do těsta zabalit. Doprostřed těsta dáme část masové směsi, navrch dáme svíčkovou a potřeme zbytkem směsi. Poté zabalíme do těsta, lemy potřeme smetanou rozmíchanou se žloutky, dobře přitiskneme a dáme spojem dolů na plech omytý studenou vodou. Vršek těsta potřeme zbylou smetanou se žloutky a dáme péct při 200°C na 45 minut.

  • 4

    Upečené maso vyjmeme z trouby a necháme 10 minut odležet, teprve poté naporcujeme na jednotlivé plátky.

Komentáře k receptu