Hovězí svíčková ála Wellington

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 600 g Listové těsto
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 100 g Paštika z husích jater
  • 50 g Petržel - nať
  • 500 g Žampiony čerstvé
  • 20 g Lanýž
  • 125 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 125 ml Masový vývar
  • 1 kávová lžička Worcester (worcesterská omáčka)
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 3 ks Šalotka
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 1.5 kg Hovězí svíčková
  • 3 polévková lžíce Olej olivový
  • 3 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
  • 7 polévková lžíce Víno madeira
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 795 kcal
  • Sacharidy 43 g
  • Tuky 37 g
  • Sodík 329 mg
  • Bílkoviny 53 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 165.7 mg
  • Draslík 1173.2 mg
  • Vláknina 4084.8 mg
  • Vitamín A 4084.8 mg
  • Vitamín B6 1.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 18.1 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupeme šalotky a nasekáme nadrobno. Žampiony očistíme a nakrájíme na kostičky.

  • 2

    Na hlubší pánvi necháme rozehřát máslo a na něj vhodíme šalotku. Necháme ji zesklovatět a přidáme žampiony a dusíme je, dokud se neodpaří tekutina.

  • 3

    Vmícháme 4 lžíce madeiry, smetanu a necháme opět odpařit, aby žampiony zůstaly suché. Osolíme je a opepříme. Nadrobno nasekáme petrželku a přidáme ji k nim.

  • 4

    Osolíme a opepříme maso. Na pánvi rozpálíme olej a na něm maso opečeme. Vyjmeme a necháme na pánvi připečeniny.

  • 5

    Do podušených žampionů přidáme husí paštiku.

  • 6

    Vyválíme plát z listového těsta tak velký, aby se do něj dalo zabalit maso.

  • 7

    Předehřejeme troubu na 220 °C.

  • 8

    Do horní třetiny plátu těsta položíme maso a potřeme je směsí z žampionů. Urovnáme okraje těsta a potřeme je vaječným bílkem. Maso do těsta zabalíme a dobře k sobě přitiskneme konce. Z odkrojků těsta vytvoříme různé ozdoby, které umístíme na povrch balíčku masa v těstě. Povrch potřeme žloutkem. Těsto v několika místech propíchneme jehlou, aby se uvolnil vzduch.

  • 9

    Pečicí plech vyložíme pečicím papírem a položíme na něj zabalenou svíčkovou. Počkáme, dokud těsto 15 minut neodpočine, vložíme plech do trouby a maso v těstě 30 minut pečeme. Pak troubu vypneme, ale maso tam stále ještě necháme odpočívat.

  • 10

    Nachystáme omáčku. Na pánvičku s připečeninami vlijeme vývar a zbytek madeiry. Přidáme worchester. Na kostičky nakrájíme lanýže a vložíme je do pánve. přidáme smetanu a vaříme, dokud omáčka nezhoustne.

  • 11

    Nakrájíme svíčkovou na plátky, upravíme na talíře a omáčku servírujeme zvlášť.

Komentáře k receptu