Telecí polévka s kukuřičnou polentou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 125 g Česnekové máslo
  • 200 g Celer bulvový
  • 150 g Kedlubna
  • 600 g Telecí maso přední
  • 500 g Telecí kosti
  • 80 g Kukuřičná krupice T 600
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Cibule
  • 4 ks Nové koření celé
  • 2 ks Petržel kořen
  • 2 ks Česnek
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 3 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř bílý
  • 5 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Olej olivový jedlý
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 0.5 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
  • 0.5 polévková lžíce Oregano čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 777 kcal
  • Sacharidy 43 g
  • Tuky 214 g
  • Sodík 925 mg
  • Bílkoviny 56 g
  • Uhlovodany 21 g
  • Cholesterol 310.2 mg
  • Draslík 1291 mg
  • Vláknina 18964.7 mg
  • Vitamín A 18964.7 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 124.2 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 19.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve připravíme česnekové máslo: 125 g změklého másla promícháme v misce s 5 stroužky česneku, přidáme 2 špetky soli, 2 špetky bílého pepře a máslo dobře vymícháme.

  • 2

    Čerstvý tymián, oregano a petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.

  • 3

    V hrnci na 3 lžicích česnekového másla zpěníme cibuli, pak k ní přisypeme 80 g kukuřičné krupice a za stálého míchání ji osmažíme dozlatova. Pak na polentu přilijeme 1 litr telecího čistého bujonu, když přijde k varu, přidáme pokrájené bylinky, dochutíme solí, špetkou muškátového oříšku, promícháme a podáváme.

  • 4

    Telecí masový bujon [27974]:

  • 5

    Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.

  • 6

    Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.

  • 7

    Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.

  • 8

    Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.

  • 9

    Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.

Komentáře k receptu